Месото в България е пълно с антибиотици

В България масово се консумира месо с антибиотици. Това посочват данни от годишния доклад на Европейската агенция по лекарствата. Там се посочва и че фермерите у нас тъпчат животните си с лекарства и го правят „за всеки случай”.

В документа се анализира продажбата за животни в 30 европейски държави през 2015 г.

Фермите в България са на осмо място в класацията с такива, злоупотребяващи с медикаментите. На 1 кг живо тегло у нас се падат средно по 121 милиграма антибиотик. Най-добро е положението е Норвегия, Исландия и Швеция, където тези количества са с пъти по-малки – съответно 2 мг, 5 мг и 12 мг на килограм.

Докладът показва, че употребата на лекарства при животните у нас расте – била е 92 мг през 2011 г., става 116 мг през 2013-та и достига рекордните 121 в настоящия доклад. Проблемът с масовото и безконтролно използване на антибиотици е, че по този начин организмът на консумиращите месото създава резистентност към бактериите и медикаментите спират да им влияят. По този начин се появява нужда от използването на нови и по-мощни антибиотици, които да са и в по-големи количества.

У нас най-употребявани са тетрациклините, показват данните от доклада. Веднага след тях се нареждат антибиотиците от групата на макролидите, амфениколите и добре познатият пеницилин.

Фермите дават дори на здравите животни малки дози антибиотици, посочват експерти от „Активни потребители”. Правят го, за да предотвратят инфекциите и да ускорят растежа на животните.

Медикаментите, които се използват, са предвидени за лечението на бактериални заболявания, които някога са били смъртоносни. Антибиотиците обаче от години се използват безпричинно за превенция и профилактика на инфекции. Т.е. големи количества от тях се използват за производство на храната, която консумираме, а в крайния продукт са налични остатъчни количества от тях.

И макар в България използването на антибиотици при животните да расте, основният извод от доклада е, че в Европа то като цяло е намаляло, пише Сега. Това обаче не важи за всички отделни държави, като не само нашата страна е сред тези, в които фермерите прекаляват с този тип лекарствени средства.

Рекордьори са Кипър с 434 мг/кг. Следват ги Испания с 402 мг/кг и Италия – с 322 мг/кг. При Италия тенденцията през последните години е за намаляване на количеството антибиотици в месото. В Кипър и Испания обаче, както и у нас, потреблението се увеличава.

Новините

Най-четените