Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) започва проверки на рибата на пазара преди предстоящия Никулден. Ще бъдат проверени обекти за продажба на риба и рибни продукти в цялата страна.
Инспекциите ще бъдат извършени в периода от 3 до 7 декември и са заради по-интензивното предлагане и търсене на рибни храни за празника.
Те ще се проведат съвместно с Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури и Комисията за защита на потребителите.
По време на акцията ще бъдат проверени водоеми за развъждане на жива риба, обекти за отглеждане на аквакултури, за производство и търговия с жива риба. Инспекторите ще следят за наличие на системи за управление безопасността на храните.
Сред тях са сградов фонд и оборудване, спазване изискванията за етикиране, срокове на годност и температура за съхранение.
От БАБХ призовават потребителите да купуват риба само от регламентирани обекти, за да не се излагат на риск. Освен това от
Агенцията дават някои съвети към купувачите, които да следват при закупуването на рибни продукти.
Върху повърхността на рибата трябва да има много тънък слой слуз. Ако тя е по-обилна и слоят е плътен - това означава, че рибата е престояла по-дълго време.
Люспите на рибата трябва да са блестящи и плътно залепени за тялото, не трябва да има и разкъсвания. Хрилете трябва да са с розово-червен цвят, а очите - да са бистри.
При натискане с пръст вдлъбнатината трябва да изчезва бързо. Потребителите могат да подават сигнали за нередности онлайн или на телефон - 0700 122 99.