Изкуството да създадеш неустоимо шоколадово вълшебство

Представете си бонбон от натурален шоколад, покрит с нежна кувертюра от бял шоколад, направен от двойно карамелизирано мляко. Към това добавете нотка ванилия и хрупкави парченца, поръсени отгоре. Вкус, радващ сетивата и създаващ усещане за празник.

Именно това усещате, когато влезете в някой от магазините за белгийски шоколад Jeff deBruges. Зад тях стои името на Сирил Креси - човекът, пренесъл магията на известната френска марка в България. Ако го попитате кой е неговият вкус, отговорът ще бъде -„според настроението".

„В момента този ми е любим - излезе скоро и за мен това е перфектна комбинация. Но може след два месеца да имам друг любим. Защото всяка година по Коледа фирмата пуска няколко нови предложения, които могат да станат част от постоянния асортимент", споделя на перфектен български Креси.

Срещаме се със Сирил Креси в един от бутиковите магазини на Jeff de Bruges - този в „Сердика Център". Накъдето и да погледнем виждаме празнични кутии, а вътре ухае на шоколад и човек е безпомощен пред желанието си да опита.

Освен по Коледа, специални вкусове има и за други празници, а опаковките им се променят непрекъснато, така че ако подарите кутия бонбони на любим човек за Коледа, около Св. Валентин и вкусовете ще са нови, и кутиите.

Сирил Креси идва в България в края на 90-те години, като в продължение на две години работи като преподавател по френски език във Военната академия. След това решава да остане.

„След още няколко години със съпругата ми решихме да започнем собствен бизнес", разказва той. Двамата установили, че българите обичат да подаряват бонбони за най-различни поводи. „Но нямаше висококачествен шоколад и си помислихме, че има място за такава верига. Така отворихме първия магазин през 2006 г. в Mall Of Sofia. 12-13 години по-късно вече имаме три магазина в София".

Самата верига Jeff de Bruges e създадена преди повече от 30 години във Франция. Основателят й е от семейство, което винаги се e занимавало с търговия на сладки неща.

„По това време във Франция имаше една верига с белгийски шоколад", спомня си Креси. Помислили, че на френския пазар има място за още една верига, но с малко по-различни продукти, тъй като в класическия белгийски шоколад се набляга повече на белия шоколад, на пълнежи с кремове, с малко повече захар. „Тоест той е малко по-сладък. Докато по традиция във Франция хората предпочитат по-шоколадово, по-натуралния или млечния шоколад, но не толкова сладко". Така се стига до създаването на Jeff de Bruges.

Шоколадът се прави в Белгия, но рецептите са специално създадени за Jeff de Bruges и за френския пазар.

„Много често ни питат каква е разликата между нас и други известни белгийски вериги. Казвам, че всички ние предлагаме шоколадови бонбони, но ако те наблягат на бонбона, ние наблягаме на шоколада. Намираме баланс между усещането за шоколад и усещането на различни пълнежи, които понякога може да са с плодови и други аромати, но винаги се балансира и винаги се усеща вкусът на шоколад. Предстои ни да направим още една крачка напред в това, като вдигаме минималния процент какао във всичките си шоколадови бонбони. Това е в посока към по-здравословно хранене и по-естествени продукти. Знаете, че какаото е здравословен продукт и колкото повече го има в шоколада, толкова по-здравословен е самият шоколад", казва още Креси.

Докато във Франция предпочитат натуралния шоколад, в България обичайно повече се харесва млечния. Според Сирил Креси обаче това се дължи на клишето, че натуралният шоколад горчи. Вкусът му всъщност зависи от качеството на самото какао.

„Все едно да съдите за качеството на един алкохол заради процента алкохол. За горчивината на бонбоните не е фактор само процентът какао, но и качеството на какаото. Наблюдаваме и че с напредването на възрастта хората постепенно минават към натуралния шоколад, а предпочитанията на младите хора са към по-сладкото", казва той.

Макар че и предлагането на бонбони е бизнес, в случая на Jeff de Bruges освен стратегия са вложени и много труд, и любов. В началото Креси и съпругата му са непрекъснато в магазина. Сега вече имат персонал, като всеки от служителите им е обучен така, че всеки от посетителите в магазините да получи професионална помощ при избора и на шоколад, и на опаковка. Според Креси хората идват в магазините им, за да си доставят удоволствие, затова е много лесно да се говори за шоколада със страст.

И ако мнозина вярват, че шоколадът е вреден и трябва да се избягва в диетата, Креси е на друго мнение. Той припомня, че какаото е сред естествените източници на магнезий, а при шоколада всичко опира до качеството. „Аз ям около 100 грама на ден и съм слаб и здрав", казва той.

Ако всичко това ви е накарало да си представяте как вкусните шоколадови бонбони се разтапят в устата ви, но спазвате коледните пости, не бързайте да потискате желанието -Jeff de Bruges са помислили и за вас с изкушения от тъмен шоколад и плодови парченца например. В сайта на компанията https://jeff-de-bruges.bg/ може да откриете и други предложения, които да ви накарат да си мечтаете с аромат на шоколад върху небцето. Може да видите някои от изкушаващите предложения и в галерията.

Новините

Най-четените