Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Японците му казват изкуство, за нас е лудост - 6000 долара за черна диня

Засега тя вирее само и единствено на остров Хокайдо Снимка: iStock
Засега тя вирее само и единствено на остров Хокайдо

Аукционът от юли 2021 г. започва от 1800 долара, но наддаването може да стигне до 6000 долара.

Стоката обаче не е някоя картина или артефакт, а диня и по-точно най-скъпият сорт диня на света - Денсуке.

Засега тя вирее само и единствено на остров Хокайдо и е по-скоро ценна деликатесна стока, отколкото просто апетитен плод.

От Денсуке се раждат около 100 дини на година, което ги прави изкуство за японците и още по-желани за останалите.

Обикновено бройките се изкупуват за дни, но ако някоя диня заседи, се разиграват зрелищни аукциони, на които биват разпродадени.

През 2020 и 2021 г. тези наддавания са дори по-ожесточени, защото пандемията от коронавирус прави реколтата от Денсуке още по-оскъдна и се раждат само около 70-80 дини.

По-голямата част от дините отиват из ресторантите със звезди "Мишлен" по света и се превръщат в кулинарни шедьоври със засукани имена. Пред "Дойче Веле" обаче 38-годишен японец споделя, че всяка година си купува Денсуке, за да подкрепи местното производство, след което си я изяжда с удоволствие.

Отвън дините се различават от по-обикновените сортове, защото кората им е лъскава и тъмна, почти черна. Вътре почти нямат семки и сърцевината им е по-хрупкава и по-свежа от тази на стандартните дини. Опиталите Денсуке казват, че това е най-сладката и вкусна диня, която са опитвали.

Купувачите получават луксозно опакована в кутия диня, която идва със сертификат.

Когато стигне до професионалните готвачи и любителите, Денсуке се превръща в разнообразни шедьоври като стек от диня с черен пипер и азиатски сос, салата Капрезе с диня, тигрови скариди с диня и сирене фета, пикантна салса с диня и какво ли още не.

Някои шеф-готвачи обаче намират манията по дините от Хокайдо за прекалена. Така например при дегустация на сляпо Гордън Рамзи не успява да различи обикновена диня от Денсуке и заявява, че вкусът им е абсолютно еднакъв.

Друга заплаха за господството на Денсуке е, че семената ѝ стават все по-евтини и достъпни в Европа и САЩ. В Amazon вече се намира пликче семена за около 200 долара, от което може да се роди цял бостан дини при правилните грижи.

Ентусиасти вече споделят в Reddit и Quora, че са засадили първата си партида Денсуке и чакат.

В рамките на 7 до 9 месеца ще се разбере дали експериментът им е успешен и дали ще си имат почти бутикови дини в собствената градина.

Задоволи любопитството си по най-удобния начин - абонирай се за седмичния ни бюлетин с най-интересените статии.
 

Най-четените