Представете си как се отпускате пред екрана, за да погледате малко един увлекателен сериал, а пред очите ви се появява перфектно изпечена патица със златиста коричка, поставена върху канапе от сладко от дюли.
Или ароматен киш с патешко и тайни съставки, току-що изваден от фурната и приканващ ви веднага да си отрежете едно парче, колкото и да пари.
Или патешки бутчета с дъхави билки...
Малцина могат да останат равнодушни пред подобни изкушения, особено когато ги произнася дълбокият глас на Дони (в ролята - актьорът Юлиан Вергов).
Всяка спомената от него рецепта в поредицата, специално създадена от ферма "PENELOPE", сякаш нашепва "Сготви ме, сготви ме...".
Гледаме сериала като се оставяме Дони да ни отведе във вълшебно родопско село, сякаш изскочило от приказките, където продуктите на фермата вдъхновяват героите за нови начинания, нова любов и дори нов живот. Нетрадиционната идея за продукцията е на Мартина Солакова, която също така е режисьор и сценарист.
Заедно с Дони съпреживяваме и доброто, и злото и дотолкова се потапяме в сюжета, че ни се иска да пробваме всичко, което виждаме, но най-вече ни се иска да пробваме от храната, която Дони майстори покрай печката.
В поредицата виждаме как всяка хапка от ястията с неповторимото патешко месо дава сили за още и още приключения, докато зрителят гледа как патиците от "PENELOPE" се отглеждат с много обич и внимание и носят такъв заряд, че на всеки, който ги опита, чак му иде да полети.
Да, толкова енергия дават гозбите, сготвени с това патешко.
И докато наблюдаваме магичната история на грижовния Дони и на младото патешко от "PENELOPE", няма как да не се зачудим - откъде да си набавим възможно най-скоро от страхотното месо, за да изпълним съвършено изкусителните ястия, които видяхме току-що на екрана си.
За да бъдат сготвени съвършено тези рецепти, а и още куп кулинарни шедьоври, има само три изисквания. Записвате ли си вече?
Необходими са ви щипка любов, малка доза изобретателност и, разбира се, качественото патешко месо на "PENELOPE".
Може би в началото на сериала, с който фермата представя не само продуктите си, но и невероятните им качества, се чудите защо да заложите на патешко.
"PENELOPE" споделят своята малка тайна и искат да я разгласят на колкото се може, повече кулинари - патешкото месо всъщност е от рода на червените меса, което го прави невероятен източник на желязо, протеини, селен и витамин B. То помага на героите да преодолеят всяко препятствие, което им се изпречи на пътя, и няма как да не поискаме да хапнем от същото месо, за да се похвалим със същата сила и хъс.
В същото време, както ни разказват Дони и неговите приятели в Родопите, месото от патица е крехко и фино и се приготвя като че ли от само себе си. Подходящо е както за ентусиазирани чревоугодници, така и за дамите, които внимателно следят за елегантната си фигура.
Забравете за всички клишета, че патешкото е трудно и капризно за готвене. Напротив, патешкото е фино месо, което с правилния подход ще превърнете в истински кулинарен шедьовър, независимо под каква форма сте решили да го приготвите.
Така, въоръжени с вдъхновение и желание за подвизи в кухнята, търсим патешкото на ферма "PENELOPE".
Ако трябва да заложим на "сухата материя" и цифрите - фермата ще ви предложи патешко от породата Бяла пекинска патица.
В сериала виждаме колко са симпатични белите птици, които "PENELOPE" отглежда със срок от 39-45 дни, нито ден повече или по-малко. Затова и често породата се нарича и "млада пекинска патица", която се отличава с нетлъсто, крехко и вкусно месо или, иначе казано, наслада за небцето.
По-хубавото е, че благодарение на фермата тази порода патици вече е изцяло българско производство и гордо носи етикета "Произведено в България". Да, държим месото на трапезата ни да е българско производство. За наша радост продуктите от "PENELOPE" са изцяло български - тук, във фермата, патиците снасят яйцата си, тук растат птиците и тук се получава този неповторим продукт с нужното качество.
Специалистите на фермата успяват да обърнат достатъчно внимание на всеки етап от отглеждането на патиците и производството. Птиците се движат свободно и имат постоянен достъп до прясна вода и пълноценна храна, а всеки почитател на вкусното месо може да потвърди, че тези фактори са изключително важни.
Важно е да отбележим, че патиците във ферма "PENELOPE" се отглеждат само и единствено за месо.
В птицевъдството съществуват два вида отглеждане на патици - за месо или за угоен черен дроб.
В добре климатизираните помещения на фермата птиците се отглеждат с грижа, с което месото им ще стане подходящо за трапезата и на най-капризните гурмани. Нещо повече, ферма "PENELOPE" е единственият производител в България на това вкусно патешко от бели пекински патици.
Ако все още се колебаете какво е толкова специалното в тези птици, ще разсеем съмненията ви и като посочим, че белите пекински патици се славят с прекрасно, чисто месо с крехка кожа, която съдържа по-малко мазнини и която ще придобие изкусителна коричка без никакви усилия.
Дори и смели виртуози в кухнята се притесняват, когато се изправят пред готвенето на патешко месо заради митове и легенди, които всъщност са напълно неверни. Те смятат, че патешкото е мазно, жилаво, трудно за сготвяне месо, с което е най-мъдро да не се захващат, за да не претърпят провал на кулинарния фронт.
Младите, перфектно отгледани птици на "PENELOPE" развенчават напълно тези "кулинарни суеверия", защото се сготвят с лекота.
Въоръжени с тези знания, махаме за "Чао" на героите от сериала поглеждаме към готварските книги и към рецептите с патешко. Набелязваме си печена патица с хрупкава кожичка и глазура от мед и цитрусов сок, патешко бутче с горски гъби и ароматни диви подправки, както и една рецепта за патешки гърди със сос от червено вино и лук.
Ферма "PENELOPE" предлага всички разфасовки, подготвени и опаковани, само очакват да ги грабнем от магазина и да се развихрим.
Така откриваме необходимата ни цяла патица, която ще пъхнем във фурната, но не и преди да я намажем с глазурата, за да хване кафеникава коричка. Виждаме и патешките бутчета, които ще обединим с гъбките и дивораслите подправки в един тиган.
Тук като разфасовка са и патешките гърди, за които също имаме избор как да приготвим - на грила, задушени или запечени.
И вече сме напълно уверено - благодарение на "PENELOPE" тази вечер ще сготвим перфектното патешко, с което ще смаем всички около масата.
А с Дони и останалите герои нямаме търпение да се "срещнем" отново - за доза кулинарно вдъхновение и жажда за нови приключения.