Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Затвориха 67 месо- и млекопреработвателни фирми

Българските месо- и млекопреработватели вече отговарят на европейските стандарти, но млякото ни още две години няма да отговаря на изискванията на ЕС
Българските месо- и млекопреработватели вече отговарят на европейските стандарти, но млякото ни още две години няма да отговаря на изискванията на ЕС

От началото на годината бяха затворени 67 предприятия - 48 месопреработвателни и 19 млекопреработвателни, - които не отговарят на изискванията на Европейския съюз, съобщи пресцентърът на Министерството на земеделието и храните.

С решение на Европейската комисия до 31 декември 2009 г. беше даден преходен период за 585 месо- и млекопреработвателни предприятия в България да отговорят на европейските санитарни и хигиенни изисквания.

В случай че някое от затворените предприятия покрие изискванията на ЕС в бъдеще, то може отново да бъде пуснато в действие, но с нова регистрация в Националната ветеринарномедицинска служба.

Одобрени за търговия с ЕС са общо 518 предприятия - 330 месопреработвателни и 188 млекопреработвателни.

От министерството уточняват, че одобрените могат да продължат да обработват неотговарящо на изискванията сурово краве мляко до изтичането на преходния период за българските ферми, които трябва да покрият тези изисквания. Това означава - още две години.

В зависимост от технологичното си оборудване тези предприятия или ще произвеждат от неотговарящо краве мляко сирена, зреещи най-малко 60 дни, които се продават на всички пазари, или ще произвеждат млечни продукти за продажба само в страната.

Задоволи любопитството си по най-удобния начин - абонирай се за седмичния ни бюлетин с най-интересените статии.
 

Най-четените