Част от хранителните стоки и зеленчуци са поскъпнали сериозно през май тази година, в сравнение със същия месец на миналата година, съобщи БТА, позовавайки се на информация от Държавната комисия по стоковите борси и тържища.
През май 2011г. в сравнение със същия месец на миналата година е отчетен ръст от около 75% на цената на картофите и около 50 на сто на ябълките и чесъна. Пресните картофи през тази година се търгуват на цена с около една четвърт по-висока в сравнение със същия месец на миналата година
Цената на олиото скача с 40 %, на брашното с 49%, а на захарта с 61 %. Поскъпването на млечните произведения на годишна база е около 30 на сто.
Цената на оранжерийните домати се доближава до нивото от предходната година, а при българските оранжерийни краставици е отчетен спад на годишна база с около 13 на сто. Цената на оранжерийните зеленчуци от внос също е на по-ниско ниво спрямо същия месец на предходната година.
Индексът на тържищните цени се е стабилизирал през май
Причината е започналото сезонно поевтиняване на плодовете и зеленчуците, сочи информацията от Държавната комисия по стоковите борси и тържища. В края на петия месец от годината индексът е на ниво 2.001 пункта.
През май цената на захарта се качва с 1.4% на сто до 2.17 лв. Поскъпване в диапазона 2 - 3 на сто се наблюдава при месните произведения. Цената на брашното пада спрямо април с един процент до 1.00 лев за килограм.
Продължават да поевтинява олиото, като през май е регистриран нов спад с 1.8 на сто до средно 2.68 лв. за литър. Цените на яйцата са с 6.3 на сто по-ниски до 0.15 лв. за един брой.
През месец май се наблюдават характерните за сезона колебания при цените на плодовете и зеленчуците. Най-голям спад се наблюдава при цената на зелето и оранжерийните зеленчуци - около 17 на сто.
Пресните картофи поевтиняват на месечна база с около 13%. При цената на ябълките и лимоните е отчетен средномесечен ръст от 10 на сто, картофите от старата реколта и зрелият чесън поскъпват с 6-7 процента.