След колбасите, млечните продукти и хляба, държавата обмисля да въведе стандарт за качеството и на лютеницата.
Това стана ясно от думите на шефа на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) Йордан Войнов пред „Фокус".
„Проучваме възможността следващият стандарт да е за лютеницата, защото тя е национален продукт. Всяко българско семейство консумира лютеница. Знаем, че в градовете и селата наесен също изготвят лютеницата в домашни условия", каза Войнов.
Шефът на новата агенция по храните съобщи, че хлябът по новия стандарт „България" ще се появи в магазините на Велики четвъртък.
Войнов е категоричен, че изготвянето на стандарта за хляба е била една от най-важните задачи на агенцията през първия месец от нейното съществуване.
„За първи път от 1989 г. бе утвърден стандарт за такъв естествен продукт като хляба без консерванти, без подобрители, избелители и т.н. Аз смятам това за сериозен успех като начало за агенцията", коментира още д-р Войнов.
Шефът на БАБХ обясни и че агенцията не се е отказала от идеята да изисква храните, които се предлагат в детските градини, да са от продукти по стандарти.
Войнов съобщи, че в момента здравното министерство изготвя нова наредба за храненето на малчуганите в детските градини.
Толкова много простотия по българските земи не се е събирала в последните 1000 години