Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Тук-там в България и прясно месо

В България едва 15% от месните продукти са от месо собствено производство Снимка: Sofia Photo Agency
В България едва 15% от месните продукти са от месо собствено производство

В България почти не се продава прясното месо, масово се предлага вносно дълбоко замразено месо, което прави и цената му по-ниска от тази в останалите европейски страни, съобщи Standartnews.com.

Пред Дарик радио председателят на Комисия по стоковите борси и тържища Едуард Стойчев посочи, че в складовете за месо се съхранява само дълбоко замразено. "В определени магазини, които се снабдяват директно от някои български производители, само там бихме могли да си купим някакво прясно месо, най-вече агнешко, защото телешко месо аз не съм виждал в магазините от десетилетия, ние ядем само говеждо месо. Няма как, при положение че 80% от свинското и 90% от телешкото е внос, ние сме зависими само от това какво ще внесат търговците на меса", каза Стойчев.

Той допълни, че месото не може да бъде съхранявано по друг начин освен дълбоко замразено. "Тук вече възниква моралният въпрос, за да постигнат такава ниска цена нашите търговци, защото то е на ниска цена реално погледнато, дори сравнено с околните страни - ясно е, че ние не ядем това, което ядат те. И въпросът е колко дълго време е стояло замразено това месо преди да бъде пуснато по нашите магазини", коментира Стойчев. Той е отправил въпроси към бази, които съхраняват месо, и е получил отговор, че там отдавна не са виждали прясно месо.

Стойчев обясни, че при пазарна икономика и членство в ЕС държавата има един-единствен лост - развитие на собственото производство. "Когато имаме собствено производство, тогава ще можем да реагираме адекватно", каза експертът.

Той даде пример с Германия, където половината от продуктите са собствено производство, а във Франция делът им достига до 60 на сто. При нас процентът е 15%, каза Стойчев. "Когато си зависим на 85 процента от внос, ти си обречен да не можеш да бъдеш конкурентоспособен", категоричен е той.

Задоволи любопитството си по най-удобния начин - абонирай се за седмичния ни бюлетин с най-интересените статии.
 

Най-четените