Шкембе чорбата принадлежи на Турция и българите нямат никакво основание да си я присвояват, обяви Назъм Йигит, председател на сдружението на ресторантьорите и кебапчиите в град Сивас, съобщи БТА.
Реакциите в съседката са предизвикани от статии в български медии, които призоваха - след запазването на марката "Горнооряховски суджук" в Европа, да бъдат патентовани още шкембето, пачата и ракията.
Йигит бе категоричен, че шкембе чорбата принадлежи на местната кухня и че турците няма да разрешат тя да бъде присвоена от други. "Същите проблеми имахме с гърците за баклавата. Те дори я патентоваха като свой сладкиш.
Целият свят знае, че шкембе чорбата, суджукът и пачата са турски вкусотии и не можем да си обясним защо българите искат да си ги присвоят. Ние ще продължим да отстояваме, че те принадлежат на турската кухня. Ако се наложи, ще организираме протести".
Как се прави шкембе чорбата
В България се използва телешко, свинско или агнешко шкембе. Според някои рецепти се добавя допълнително и телешки джолан, или свински уши и крачета, други ползват само нарязаното шкембе.
Шкембе чорба се яде на практика из целите Балкани. Препоръчва се и като идеално средство срещу махмурлук...
в интерес на истината си е тяхна
чакай, чакай - шкембето, суджукът и пачата не се ли правят от забраненото за кунсумация на мюсюлмани, каквито са турците, СВИНСКО месо?!?? как тогава тез неща са техни?!?
Търсят си белята тия турци само. Подозирам, че в момента Божидар Димитров рови някъде из родния си край и ще намери камък с напис: "Пих ракия със суджук, а на сутринта шкембе чорба с боза и баклава Божидаре, от пра-пра-пра-дядо ти 2-ри век преди Христа" С което теоремата, че всичко що се яде и пие на балканския полуостров българско ще бъде доказана завинаги....
няма значение, понеже БГ е в Европа и в ЕС! Затова според Европейските закони може да си ги присвоим, а Турция нищо не ще може да направи, понеже Турция нито е в ЕС нито в Европа