Да приготвим баница

Към кулинарната рубрика на Webcafe.bg се присъединяват и професионалистите от веригата „ХлеБар" - едно от местата, където столичани могат да хапнат истински хубав хляб. Като начало те ни предлагат една класическа и неостаряваща рецепта за ястие, присъстващо на трапезата на почти всяко семейство. Ето кое е то:

Всички ние сме отраснали с аромата на запечено сирене, масло и хрупкави златисти кори. Всеки от нас е убеден, че неговата баба или майка приготвят най-добрата баница, затова и ние решихме да направим свои вариации на домашната баница. Тук ще споделим някои от тях.

Умишлено няма да фиксираме точни мерки, нека всеки според вкуса си да открие подходящото съотношение за себе си. Без излишни претенции за "най-добрата баница", представяме нашия поглед върху това традиционно ястие.

Ако изберете първокачествени продукти, вие почти гарантирате успеха си, а и все пак не е без значение с какво зареждате организма си ежедневно.

За нашите баници ние използваме къпани кори, така баницата остава хрупкава. Според начина на оформяне нашата баница е вита, но не на спирала, а оставяме кората права, като това допринася да няма глетави места.

Баницата печем в предварително загрята на 200 градуса фурна.

Мазнината, която използваме, е зехтин.

Варианти за плънка:

1. Баница със сирене и яйца: Използвайте домашни яйца или такива от свободни кокошки, разликата е голяма. Сиренето може да бъде краве, овче или смес, важното е да е без растителни добавки и сухо мляко. Примерно съотношение - 100 гр. сирене към едно яйце. Яйцата се разбиват леко, натрошеното сирене се добавя към тях.

Сместа се подправя с малко прясно смлян черен пипер. Кората се поръсва обилно със зехтин, плънката се нанася равномерно, обърнете внимание на краищата. Навивате стегнато на руло, поставяте в тавата с хартия за печене на дъното и продължавате с другите кори. Навитите кори намазвате обилно със зехтин. Печете на 200 градуса около 40 мин.

2. Баница с картофи, манатарки и билки: Сега е сезонът на пресните картофи, ползвайте ги. Сварете ги в добре подсолена вода, не е нужно да ги белите. Охладете сварените картофи и ги нарежете на кубчета. Нарежете стар лук на тънки полумесци и с малко чесън задушете на слаб огън в зехтин.

Добавете накълцани на едро манатарки, но не прекалявайте с количеството. Може да добавите и кралски печурки. Подправете с морска сол и пипер, добавете сушено чили на вкус и ронена прясна мащерка. Прибавете и нарязаните на кубчета картофи. Плънката поема доста зехтин. Разстелете върху корите, навийте стегнато и печете до готовност.

Новините

Най-четените