Сладоледът е съпътствал човечеството в продължение на хиляди години. Първият сладолед се е появил в Китай преди 5000 години.
Твърди се, че тайните им рецепти и начини за съхранение били държани в тайна, която била разсекретена едва през 11 век.
Китайците научили арабските търговци да смесват плодови сиропи със сняг, а арабите разпространили рецептата сред венецианците, а по-късно и сред римляните.
Европа научила на замразения десерт през 13 век от пътешественика Марко Поло, който донесъл от Китай в Италия рецепти на плодов сладолед.
Първият град, в който започнали да произвеждат и продават сладолед, бил Париж. През 1676 г. 250 парижки сладкари се обединили и създали корпорация за производство на сладолед, но официалната рецепта се считала за държавна тайна.
От Франция тайната рецепта била занесена в Англия. За първи път сладоледът бил сервиран на угощение, което крал Чарлз I дал за приближените си.
В САЩ рецепти за приготвяне на сладолед попаднали чрез английските преселници. В Италия по това време големите любители смесвали най-невероятни продукти и измислили сладоледеното асорти.
Днес сладолед се произвежда в почти всички страни в света и за приготвянето му се използват над 200 продукта.
След тази кратка история, е време да ви разкрием къде е най-вкусният сладолед в София. Вижте в галерията кои са местата, на които може да съгрешите с ледения десерт и да не съжалявате нито за миг!
Тоя Haagen-Dazs е егати прехваления сладолед.
Coppa della Maga незнам кое му е естественото като е пълно с Е-та както и останалите
Дали сте примери със сладоледи, на които цените са такива, че може да се ядат веднъж годишно.Едва ли най-скъпото е най-хубаво, това личният ми опит го е показал с годините.