По въпроса за трите лешника

Тревогата, че в България продавали шоколад и нещо друго, което било в същата опаковка, но с по-малко лешници, отколкото същата вафла в Париж ми се струва доста странна. Преди всичко ние трябва да имаме институции, които гарантират сигурността на храните и това съдържанието да отговаря на опаковката.

После, трябва да имаме институции, които да премахнат убийствените разстройства, от които половината население страда по Черноморието. Напаст, която се постепенно се свива, главно благодарение на стотиците милиони евро от ЕС фондове, с които се строят пречиствателни станции в България.

Трето, българските институции трябва да гарантират,

че Банско никога повече няма да мирише на клозет

- миризма, която се носи от повечето механи, тоест там, където е храната на хората.

Четвърто, ако толкова много сме загрижени за храната си и за справедливата търговия, трябва да принудим всеки, който продава нещо в България да пише на опаковката

"шоколад с 3 лешника", "ракия с 20 кила захар на бидон джибри", "сирене от мляко на прах", "бабино кисело мляко от соя" и т. н.

И шесто, ако сме загрижени за качеството на услугите в България, трябва моментално да се оттегли забраната на UBER.

И най-накрая, нека си дадем сметка, че българската храна е много хубава, стига да е чиста, да не е мазна, и да не е приготвена със запръжка.

Да се съсредоточим върху качеството на собствената си храна, която всъщност постоянно се подобрява.

Върху качеството на собственото си вино, което най-сетне започна да излиза от мизерията на Меча кръв и наистина да съперничи на добрите европейски вина и вината от Новия свят.

Да се запитаме какво пречи на българските ракии да се развият като ценен продукт. Сега не са.

И накрая, да започнем да развиваме малките ферми и градското земеделие. Тези мерки ще решат и въпроса с трите лешника.

#1 Виктория Пенелопова 07 02.05.2018 в 21:52:55

Супер, точно така. Когато си купувате вино не налитайте на Франция, Нова Зеландия, Италия - българските вина са уникални. Отидете на пазара и огледайте търговците - все още има реални производители, а не прекупвачи. В супера си купете хубаво българско сирене, а от близки или познати на село - прясно месо. Сгответе на семейството си истинска българска храна. Не паста, не суши, не гурме-бля-бля. А вафли и ерзац шоколади няма нужда да ги коментираме.

#2 Reality Liberation Front 03.05.2018 в 05:40:41

" И без запръжка, начи!" Я спомени къде си ял нещо със запръжка в последните 15-20 години, че нещо ми е къса паметта ? Моля съобщи за да си поръчам!

#6 Виктория Пенелопова 07 03.05.2018 в 17:21:29

Кажи, бе Владко, какво си се надъхал така? Защо си се самооценил толкова високо и си присвояваш правото да поучаваш?? Не допускаш ли, че съм доста по-умна от теб Не? Грешиш. Опитай пак и.....по-кротко, тези, което не ядат чисто селско месо са рискова група за сърдечно-съдови заболявания

#7 Виктория Пенелопова 07 03.05.2018 в 17:25:34

И ако толкова се напъваш да изглеждаш по-по-най, пусни си редактора да ти поправи правописните и пунктуационни грешки!

#8 Dox 03.05.2018 в 19:13:18

Де бре, другарки и другари! Ма не мойте се клюцате така, щото и единия е прав и другия е прав. Начи, Владимир е прав, защото, ако нямаш роднини или познати на село, на които да имаш доверие, къде е днес контрола върху месото, дето ще си вземеш? И от къде да си сигурен, че бай Гине, примерно, е носил месото на анализ? Най вероятно в селото няма лаборатория, а ходенето до града струва пари и за съжаление в днешно време за възрастни хора или въобще за хора от село това си е проблем. Виктория Сергеевна също е права, но за съжаление нейното е само пожелание. Особено за месото от село. Причините ги дадох по-горе, но има и други. От поне 10-15 години насам, прасетата, дето гледат хората на село не са от онези породи, дето ги знаем от онова време. Поне 10-на пъти съм чувал на село да се жалват - леле божке, земахме прасе, а то нече да яде помия. Яде единствено смески и ярми, с каквито хранят прасетата и в големите свиневъдни ферми. И това е, защото са от онези, НАГЛО-саксонски породи, създадени за месо. Те не трупат сланина, която да си наложиш в качето с морска сол и праз лук, па да си резнеш след това с винце и нека ти е зле. На пазара все по-рядко намирам такава сланина. Пускат в хипермаркетите, но дебелината и е около сантиметър и нещо. Пожелателно ми звучи и автора на статията. Добре, хубаво, да има такива и такива институции, но нали за да има смисъл от тях, те трябва да са истински и наистина да вършат работа. А това означава пари, каквито държавата няма. Те са в олигарсите. Това означава тези институции да са със 100%-ов имунитет срещу всякаква корупция. Я си представете какво би се случило на някой инспектор, ако открие редица нередности в производството на месо и колбаси на един от няколкото утвърдени производители. И обяви това на всеослушание, като обяви името и марката на продуктите му. В най добрия случай ще започнат съдебни дела и всяко чудо за три дни. В най лошия - въпросният инспектор ще се окаже, че е в неизвестност от няколко дни, като на следващия ще го намерят и ще се установи, че нищо му няма, само дето малко е умрял. Защото, изнасянето на подобна информация ще означава рязък спад в оборота, увеличаване на разходите, намаляване на печалбите, а най-вероятно загуби и фалит. А, както знаем, българският "капиталист" не може да понесе такова нещо. Още Атанас Буров го е прозрял, като казва: "Българинът не търпи конкуренция".

#10 Dox 03.05.2018 в 21:05:43

Неандерталецо, Според теб, ако няма закон, в който изрично да пише, че се забранява употреба на вредни вещества в производството на храни, значи т.нар. "фирми" могат да си ръгат всякакви боклуци, и всичко ще е ОК, защото не вършат нищо незаконно, така ли?!?! А да те питам и друго, питекантропусе - според теб нужен ли е закон, в който да пише, че трябва да обичаш майка си?

#14 explorer 04.05.2018 в 09:44:19

Не е за вярване колко сме изостанали, има-няма 40 години.....справка, "Крилце или кълка" с Луи Дьо Финес ;)

#16 follow_the_cash_flow 08.05.2018 в 08:59:44

Всеки който е бил 'на запад', лично е виждал как по големите вериги има продукти, които на вкус имат малко общо с това на което са наречени. Яли ли сте моцарела от най-евтината западна верига? Знаете ли че струва колкото в бг или по евтино, и че българската гума, наречена моцарела, няма нищо общо на вкус дори с най-евтината на запад? --- Специално за млечните - докато една и съща фирма може да прави "истинско" сирене и заместващ продукт, и докато палмовото масло не се забрани - едва ли ще ядем истинско сирене, освен ако не си го направим.

Новините

Най-четените