Поръчката на салата с белени домати вероятно е предизвикала не малко заплахи за прерязване на вените от страна на кухненските служители в ресторантите по морето. От ето това меню става ясно, че този допълнителен и тежък труд се заплаща - с 1.50 лв. Не се знае дали таксата събират готвачите или отива в общия оборот, но е ясно, че клиентът трябва да внимава с "глезотиите".
Разбираме, че напрежението в кухните по морето е огромно. Но белачка за домати (хората са измислили такава) може да се купи за цена от 12-13 лв. С остър нож една добра домакиня бели един домат за минута. За професионалист сигурно е далеч по-бързо. И да не е - клиентът би трябвало да бъде ухажван, за да се върне отново, а не да го караш да стане от масата в мига, в който е хванал менюто и е прочел подобна глупост.
Българските ресторантьори достатъчно ореваха по забраната за пушене в заведенията - ние, пушачите, също се чудим как ще изкараме зимата без да можем да палим в любимия си бар. С допълнително затормозяване на клиентите обаче няма да стане.
И не става въпрос точно за финансовия аспект, а за метафоричното натякване, че така или иначе масовият вкус стига до там да се ядат доматите с колците и всеки по-изтънчен идиот ще си плати допълнително за едни белени зеленчуци.
Абсурдното е, че поне двойно повече бакшиш (в зависимост от сметката) би оставил всеки нормален клиент, ако подобни гастрономически услуги на бяха превръщани в такъв проблем от персонала, а бяха посрещани любезно. Иначе със същия успех можеха да напишат в менюто: "Яденето на белени домати - забранено".