Най-малко три четвърти от ресторантьорите не са доволни от разхлабването на мерките от 1 април, при което ще им бъде позволено да отворят терасите и летните си градини.
Това заявява в ефира на БНТ зам.-председателят на Асоциацията на заведенията в България - Мартин Сотиров.
Браншът настоява отварянето да бъде с пожелателен характер и в същото време да бъдат запазени компенсациите за тези, които не посрещат клиенти.
Сотиров е категоричен, че сегашното разхлабване на противоепидемичните ограничения не е рентабилно. Той допълва, че е била направена анкета сред представители на индустрията и за 24 часа са получени изключително малко положителни отговори на доволни от отварянето.
Зам.-председателят на АЗБ посочва още, че ресторантьорите още не са получили обезщетенията си за февруари и март. Допълнителни затруднения идват от отварянето на заведенията на 1 март и последвалото затваряне едва две седмици след това.
Ресторантьорите не очакват да имат клиенти в близките дни, тъй като времето е нестабилно и не се очертава стабилно затопляне.
Това е още една причина те да настояват за "спасителен пояс" от държавата и за продължаване на програмите за подпомагане на бизнеса.
Всеки трябва сам да решава дали да отвори врати, категоричен е Сотиров.
Редица заведения ще продължат да разчитат на доставките и поръчките за вкъщи.