Днес православните християни отбелязват Черешова задушница. Денят се посвещава на почит към душите на мъртвите.
Според християнската традиция на този ден се отдава богослужение в памет на починалите, посещават се гробищните паркове, раздава се помен и се отправят молитви за покой на душата.
Задушницата се нарича Черешова, защото по това време на годината черешите са узрели и се раздават в памет на отишлите си от този свят близки. Денят е известен също като Спасова задушница.
Винаги се отбелязва в съботата преди Петдесетница, като се вярва, че на този ден небесното царство се отваря, Светият дух очиства света от всякаква сквернота, а Бог прибира душите на мъртвите.
Трапезата на Черешова задушница трябва да е голяма и обща. Първата хапка е за покойника и затова се оставя на земята заедно чаша вода или алкохол. На някои места хората оставят и празен стол, който е предвиден за починалия човек.
Според поверията гробът на покойника трябва да се посети или рано сутрин, или късно вечер, по залез. Раздава се жито, хляб, който е символ на Христовото тяло, бонбони, дребни сладки и череши за "Бог да прости".