Будилникът звъни неприлично рано, за да ме извести, че делничният ден трябва да започне.
Въпреки че всяка сутрин си предвиждам 10 минути бонус, времето ми всъщност никога не стига. Днешният ден не прави изключение - бърз душ, още по-бърз грим, ключовете и изхвърчам по задачи...
Първата грешка правя още на излизане от нас, докато минавам покрай баничарницата.
Знам, че не трябва да стартирам деня си с тестени изделия, но миризмата на току-що излезлите от фурната печива е толкова апетитна!
Мазните петна по амбалажната хартия ми подсказват, че правя огромна грешка и стомахът ми няма как да ми е благодарен. Въпреки това гладът, засилен от аромата на прясна баничка, надделява и след няколко хапки я няма.
По пътя тежестта в стомаха ми припомня важен урок - тестените изделия, особено приготвени с повече мазнина, затрудняват неимоверно храносмилането. Виновен е глутенът, който пречи на червата да си свършат работата. Оттам идва и онова чувство за подуване, сякаш съм закусила не с баница, а с камъни.
В офиса взимам категоричното решение, че обядът ще е пилешко със салата - леко и здравословно хапване, богато на протеини и фибри. Не, не съм почитателка на модерните диети, които се менят от ден на ден. Просто искам да доставя на организма си необходимото количество фибри и протеини и да не ме преследва усещането, че съм хапнала цял слон.
Именно фибрите са тези полезни влакнини, които влияят вълшебно на храносмилането.
Освен това те увеличават усещането за ситост и така предпазват от преяждане и претоварване на стомаха. Намират се в изобилие в доматите, краставиците и марулите - свежа и вкусна комбинация, към която посягам с удоволствие.
След такъв здравословен и питателен обяд настроението вече е съвсем друго. Разговорите с колегите стават по-весели и с приповдигнат звънлив тон, темите са по-леки и приятни, шегите валят една след друга.
Рядко се замисляме за това как хранителният ни режим влияе на отношенията ни с другите. Подуването, киселините, стомашният дискомфорт и другите сходни проблеми, които неправилното хранене причиняват, няма как да не се отразят върху цялото ни настроение.
Дори да не го искаме, тази негативна енергия се прехвърля към хората около нас - колеги, близки, приятели - и може да дод. А е толкова лесно да го избегнем.
Ето, след леката салата работните ангажименти също потръгват като по вода, което ме подсеща и за друга важна грижа за стомаха - хидратацията. Чаша вода стимулира работата на храносмилателната система, отпуска коремната мускулатура и също помага в борбата с неприятното подуване.
Аз прибавям резенче лимон и свежият вкус ме кара да се усмихна още по-широко и да се поздравя наум за полезното хрумване. Стомахът ми е съгласен, че така се чувства далеч по-добре и в перфектна кондиция. Работата също върви далеч по-гладко така.
Става дума за натурален продукт, който се справя безкомпромисно с подуването, киселините, газовете, тежестта и дискомфорта в областта на стомаха. Всичко това се случва благодарение на седемте ензима, които подпомагат храносмилането и носят незаменимо усещане за лекота.
EnzyMill е натурален продукт, който спомага храносмилането и влияе благоприятно на проблеми, свързани с него.
Той съдържа седемте най-важни храносмилателни ензима, които подпомагат разграждането и усвояването на хранителните вещества, повишават жизнеността и водят до лекота. Научете повече тук.
С наближаването на вечерята се подсещам тя да е по-оскъдна от останалите хранения.
С напредването на деня храносмилането се забавя и затова не е добре вечерното хапване да се състои от тежки, мазни и висококалорични храни. Чиния с богата салата, към която прибавям малко шунка или немазно месо, е напълно достатъчна.
Отново си сипвам чаша вода, отпивам и се радвам на полезната ми вечеря. Ям на малки хапки - не само за да усетя вкуса на всяка една съставка, но и за да не затормозявам стомаха си. Старая се да дъвча и тогава да преглъщам, освен това така из устата ми избухват различните вкусове на продуктите и подправките.
В някои дни обаче далеч не съм толкова примерна по отношение на здравословното и разумно хранене.
Сещате ли се баничката от сутринта? Е, тя спокойно може да бъде последвана от огромна пържола и картофи за обяд, пък за вечеря - голяма сочна пица. С други думи - истински наръчник как да не се храним! А резултатът е ясен - кофти усещане за самия себе си, което се прехвърля върху всички останали. Истината е, че просто трябва да ядем правилно, за да се обичаме.
Но се случва да съгрешим, особено в днешното забързано ежедневие. В такива случаи обвиненията и самобичуването са излишни. Вместо това аз си имам ефикасен помощник в лицето на Enzy-Mill.
Колкото до баничарницата до нас - тържествено си обещавам вече да не я посещавам за доброто на стомаха ми. И на близките ми хора. Но ако все пак се изкуша, поне знам - имам Enzy-Mill.