Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Свежо за десерт - три плодови рецепти за вкусно лято

С гарантирано качество и по-малко пестициди от BILLA
С гарантирано качество и по-малко пестициди от BILLA

Ако питате децата коя е най-важната част от яденето, отговорът вероятно ще е един - десертът. Без значение от възрастта, почти всеки обича да има нещо сладко на масата, което да го очаква след основното ястие.

Предимството на този сезон е, че налице е богатство от пресни плодове, а възможностите за приготвяне на безвреден и вкусен десерт се увеличават многократно. Затова и от BILLA се стараят да предлагат на клиентите си свежи плодове и зеленчуци с най-високо качество.

Важен аспект в поддържането на това ниво са сериозните грижи и качествен контрол. Макар плодовете да са годни и за директна консумация, те могат да се превърнат и в добра основа за вкусни десерти, които да се харесат на цялото семейство.

Ето защо решихме да ви предложим три интересни рецепти, взети назаем от приложението BILLA Кулинариум. Към тях добавихме и наши предложения за това как леко да ги видоизмените, за да можете със смяната на само един продукт да се сдобиете с нов изпълващ сетивата вкус:

Панакота с праскови и кисело мляко

Снимка: BILLA

Този италиански десерт безспорно ще предизвика фурор на масата със свежестта и нежния си вкус, постигнати от комбинацията между киселото мляко и прасковите. За оригиналната рецепта се ползват праскови от компот или от консерва, но тъй като сезонът на прасковите и нектарините се задава, съвсем спокойно можете да използвате пресни плодове.

За получаване на 6 порции ще са ви нужни 800 г кисело мляко; 400 г отцедени праскови от компот; 180 г пудра захар; 1 лимон, 1 пакетче желатин, 1 праскова и 1 чаена лъжичка ванилов екстракт. Както вече казахме, прасковите от компот лесно могат да се заменят с малко по-меки (не съвсем) пресни праскови или нектарини, а захарта може леко да се намали, ако държите да спазвате по-здравословната линия.

Ако използвате праскови от компот, пасирайте ги. Пресните праскови е добре да се нарежат на много малки парченца, най-добре с блендер, но гледайте да не прекалявате много с него. Пюрето или ситно нарязаните праскови смесете с киселото мляко. Добавете след това ваниловия екстракт, малко настъргана кора от лимона и половината от неговия сок.

След това добавете към сместа и пудра захар. Разбъркайте с телена бъркалка, за да се получи хубава и мека еднородна смес (с парченцата праскова и лимонова кора вътре).

Накиснете желатина във вода, за да набъбне. След това го загрейте за 15 секунди в микровълнова фурна. Ако не разполагате с такава, го загрейте на водна баня. Идеята е затопленият и добре разбъркан желатин да се добави при останалите продукти, за да може след това панакотата да стегне и да придобие крайния си вид.

Сместа се разпределя във формички за крем карамел и се оставя в хладилник поне за 2 часа. После формичките се потапят за 10 секунди в гореща вода (до ръба), и се обръщат в чинии. Десертът се гарнира с резени праскови.

Разбира се, вместо праскови за тази рецепта могат да бъдат използвани всякакви други плодове, включително череши, ягоди, боровинки и т.н. Използвайте рецептата като формула, а избраните плодове и аранжирането могат да варират според личния ви вкус.

Галет с кайсии

Снимка: BILLA

Тази хрупкава плодова пита е идеална както за десерт след семейния обяд, така и като лакомство за сутрешното кафе или просто като нещо леко, което да хапнеш следобеда между храненията.

За този галет с кайсии ще ви трябват около 700 г пресни кайсии; 150 г бяло брашно; 100 г краве масло; 1 яйце; 1 щипка сол; 150 г захар; 2 пакетчета ванилова захар и 3 листенца прясна мента. Лимонова кора по желание.

Замесваме първо тестото - за него ще отидат всичкото предвидено брашно, 50 г захар, настъргана лимонова кора (по желание), 1 щипка сол, 1 пакетче ванилова захар, маслото и яйцето. Полученото тесто се поставя между два пласта прозрачно фолио и се разточва на лист с дебелина 4-5 мм.

Кайсиите, почистени от костилките им, се режат на еднакви продълговати парчета. При рязането спокойно можете да си хапнете около 100 грама, защото за рецептата така или иначе ще ви трябват около 600 г кайсии. А и всеки готвач се нуждае от вдъхновение!

Смесете останалата захар с другото пакетче ванилова захар. След това с помощта на долния пласт фолио прехвърлете тестото в кръгла тава. С вилица пробийте дупки по него и след това изсипете 50 г от овкусената захар върху тестото. Покрийте го с нарязаните кайсии, а краищата на тестото прегънете с пръсти, за да получите специфичната форма на галета. Върху кайсиите изсипете и последната останала захар.

Сладкишът се пече в загрята на 180 градуса фурна за около 20- 30 минути. След като го извадите вече готов от печката, оставете го да се охлади за около десетина минути, а после декорирайте с листенцата мента и се сервира. Резултатът ще е гарантирано вкусово приключение!

Тази рецепта може да се получи прекрасно и с пресни праскови, а също така ябълки, череши, вишни (за тях може би ще ви трябва малко повече захар) или малини. Основното е да спазвате рецептата и да прецените количеството захар за различните плодове, за да не се получи твърде кисело или твърде сладко накрая.

Пудинг с чиа и горски плодове

Снимка: BILLA

Да, знаем. Звучи твърде твърде здравословно, за да бъде вкусно. Но не се подлъгвайте, този десерт може да бъде изненадващо свеж, особено през все по-горещите следобеди.

За да не изглеждат съвсем веган нещата, тук освен 60 г чия, ще са ви нужни още 300 мл прясно мляко и 100 мл животинска сметана. Също така за рецептата са необходими 200 г ягоди, 80 г боровинки, няколко листенца прясна мента и малко течна стевия (18 капки).

Предимството на този десерт е колко лесно се приготвя. Недостатъкът - че е най-добре да го приготвите още от предишната вечер. Семената от чия се заливат със сметаната и млякото, сместа се подслажда със стевията, всичко това се разбърква и се поставя в купички. Десертът трябва да преседи цяла нощ в хладилника, за да може чията да постигне желиращия си ефект и от течна смес да се превърне в свеж и вкусен крем.

Преди сервиране се добавят нарязаните ягоди и боровинки, както и по няколко листенца мента за шик.

Една алтернатива е да добавите плодовете още при самото сипване на сместа в купички - първо малко чия, после ягоди и боровинки, след това още малко чия. Така те ще пуснат своя сок в крема и допълнително ще го обогатят.

Защо български плодове и зеленчуци от BILLA?

Отговорът се крие и в самия въпрос. От 2014 г. компанията лансира идеята за "BILLA Градини" - инициатива за работа с български производители. Благодарение на това, клиентите на BILLA имат пред себе си богат избор от вкусни и качествени плодове и зеленчуци, внимателно отгледани в над 150 зеленчукови градини, оранжерии и лозя из цяла България.

"BILLA Градини" залага на внимателен подбор на сортове и семена, както и на качествена грижа за реколтата от засаждането до пристигането на продукцията на рафтовете на супермаркетите. Това включва и изключително внимателно отношение към употребата на пестициди. От BILLA развиват програма за намаляване на тяхната употреба, като нейната цел е да гарантира, че продуктите, които достигат до крайния потребител, са със значително намалени или изцяло без остатъчни количества от пестициди. Това се гарантира чрез ежеседмични лабораторни изследвания на продуктите, идващи от производителите.

По-малките количества остатъчни пестициди означават не само по-здравословна храна, но и защита на околната среда и по-добри условия на труд за производителите на плодове и зеленчуци. А и доказано предпазват популациите на медоносните пчели.

Крайната цел - плодовете и зеленчуците, които пристигат в магазините на BILLA, да са с високо качество и с отличен вкус. А това може да се докаже, когато ги сложите на трапезата.

Така без значение кое от трите предложения за десерт изберете, свежите плодове от BILLA ще ви подсигурят едно добро решение за въпроса "Какво да похапна след основното?". Знаете, че ще имате гарантирани свежест и качество на масата, а всички ще останат доволни от получения резултат.

Задоволи любопитството си по най-удобния начин - абонирай се за седмичния ни бюлетин с най-интересените статии.
 

Най-четените