Първата по рода си Кафе академия ще бъде създадена в България.
Тя ще обучава висококвалифицирани баристи, но в същото време има за цел да подобри кафе-културата у нас и да даде нови знания на българите за любимата им напитка.
Инициативата е на Кафе Ришар, а за нейното осъществяване ще помогнат двама от членовете на световната кафе организация Specialty Coffee Association (SCA).
Единият от тях е Бранислав Бероня. Той е бивш бариста шампион на Сърбия, съдийства на множество състезания по приготвянето на кафе, а също така и обучава млади баристи. Другият е Дариo Чиарлантини, който е национален координатор на SCAE за Италия.
На 10 ноември, петък, двамата специалисти ще бъдат гости на щанда на Кафе Ришар по време на международното изложение Interfood and Drink, което се провежда в Интер експо център в София.
Там Дарио и Бранислав, заедно с екип от баристи, ще демонстрират приготвянето на специални коктейли с кафе и чай, а освен това ще представят и нови методи за правене на кафе, част от т.нар. Трета кафе вълна.
Както виното мина през своята революция, сега е ред и на кафето. Именно това е в основата на Третата кафе вълна. При нея става дума за усилията в насока създаването на висококачествено кафе, както и промяната на гледната точка към него като към продукт на занаятчийски труд и специфични умения.
Това става чрез подобрения във всички стадии на производството на кафето – от отглеждането на растението и обработката му, до по-качествено и свежо варене за постигането на по-добри аромат и вкусови качества.
Кафе Академията, за създаването на която Дарио и Бранислав ще помогнат, ще учреди и български клон на световната кафе асоциация.
Тя ще има и по-глобални цели. Една от тях е консумацията на наистина качествено кафе у нас да продължи да расте, както и да се повиши нивото на кафе-културата в България.