

Да, кухнята на Рим не се изчерпва с паста и пица, но това не значи, че не бива да опитате емблематичната за района на столицата паста „Карбонара“.
Това е доста „младо“ ястие на не повече от век и цял свят има какви ли не собствени прочити на смятаната за оригинална рецепта. Което значи, че е просто задължително „Карбонара“ да се опита така, както смятат за правилно по родните места на пастата с яйца и гуанчале.

Любовта към този продукт далеч не се изчерпва с границите на Балканския полуостров. Trippa alla Romana е обичано и типично за италианската столица ястие.
Представлява задушено в доматен сос шкембе, поръсено щедро със сирене пекорино.

Те напомнят на доста по-известните аранчини от Сицилия, но са си типично за Рим похапване. Представляват изпържени топки, пълнени с ориз, доматен сос и моцарела. Идеални са за закуска на крак на улицата, но се сервират и като предястие в заведенията.

Това ястие от рулца телешко и прошуто, гарнирани със салвия е на особена почит в Рим. Буквално означава „скача в устата“, но всъщност изпържените и засушени във вино апетитни парчета месо се топят в устата. Ядат се горещи и с парче хляб, защото сосът е великолепен.

Coda alla vaccinara – задушената волска опашка, е иконата в кухнята на Рим и региона. Месото се задушава дълго с домати и вино, а за божествения вкус допринасят кедрови ядки, стафиди, карамфил и понякога дори шоколад.

Този зеленчук е синоним на кухнята на Рим. Предлага се във всяко заведение, обикновено под формата на carciofi alla guidea – пържен артишок. Предястието е хрупкаво отвън, но с кремообразна сърцевина и не бива да се пропуска.

Типичната за тази част на Италия пица романа е с тънко и хрупкаво тесто. Топингите могат да са сос маринара, артишок, прошуто и дори картофи.
Освен в заведения, пица може да се хапва и на крак и се продава на правоъгълни парчета.

Един от най-семплите видове паста е нещо, което задължително трябва да се опита в Рим. Спагетите със сирене и чер пипер са характерна за града паста, а магията на вкуса им идва от пекориното, което е основната съставка на това ястие.