![Едно е сигурно - и там обичат да си похапват добре приготвени сладкиши.](https://static.webcafe.bg/uploads/images/79/3879/273879/1024x.jpg?_=1712905430)
![Сладък саламВариации на сладкия салам – десерт с какао и бисквити – се срещат в целия бивш Източен блок. В зависимост от държавата, а и според наличностите се прибавят сушени плодове или парчета шоколад. Домакините пък го обожават, защото е лесен за приготвяне, не изисква печене, а и стои доста ефектно.](https://static.webcafe.bg/uploads/images/80/3880/273880/1024x.jpg?_=1712905431)
Вариации на сладкия салам – десерт с какао и бисквити – се срещат в целия бивш Източен блок. В зависимост от държавата, а и според наличностите се прибавят сушени плодове или парчета шоколад. Домакините пък го обожават, защото е лесен за приготвяне, не изисква печене, а и стои доста ефектно.
![ПапанашиПапанаши са традиционни за Румъния, но се срещат и в Молдова. Бързи са за приготвяне и представляват сочни понички с извара в тестото, сервирани със сметана и сладка от горски плодове. В големите румънски градове папанаши се предлагат и като улична храна по будки и колички и се приготвят пред очите ни.](https://static.webcafe.bg/uploads/images/82/3882/273882/1024x.jpg?_=1712906062)
Папанаши са традиционни за Румъния, но се срещат и в Молдова. Бързи са за приготвяне и представляват сочни понички с извара в тестото, сервирани със сметана и сладка от горски плодове. В големите румънски градове папанаши се предлагат и като улична храна по будки и колички и се приготвят пред очите ни.
!["Коминчета"Типични за Чехия, Унгария и Словакия, срещат се и в Германия, „коминчетата“ търпят редица вариации. Самите те се приготвят от козуначено тесто и се пекат на специфични валяци, които спомагат за равномерното изпичане. Сервират се поръсени с пудра захар или захарни пръчици, но понякога се и пълнят със сметана, течен шоколад или сладко.](https://static.webcafe.bg/uploads/images/84/3884/273884/1024x.jpg?_=1712906527)
Типични за Чехия, Унгария и Словакия, срещат се и в Германия, „коминчетата“ търпят редица вариации. Самите те се приготвят от козуначено тесто и се пекат на специфични валяци, които спомагат за равномерното изпичане. Сервират се поръсени с пудра захар или захарни пръчици, но понякога се и пълнят със сметана, течен шоколад или сладко.
![Торта "Добуш"Унгария наследява много от кулинарните традиции на Австрия, а срещата на двете култури ражда торта „Добуш“. Тортата е кръстена на Йозеф Добуш – изкусен сладкар и изобретател на нови сладкиши. Десертът е труден за правене, тъй като се състои от много на брой тънки блатове с крем с лимонов и ванилов аромат, а отгоре традиционно се украсява с блокчета карамел.](https://static.webcafe.bg/uploads/images/85/3885/273885/1024x.jpg?_=1712906927)
Унгария наследява много от кулинарните традиции на Австрия, а срещата на двете култури ражда торта „Добуш“. Тортата е кръстена на Йозеф Добуш – изкусен сладкар и изобретател на нови сладкиши. Десертът е труден за правене, тъй като се състои от много на брой тънки блатове с крем с лимонов и ванилов аромат, а отгоре традиционно се украсява с блокчета карамел.
![ПортокалопитаПортокалопита е характерен за Гърция десерт, който представлява богата баница с наситен портокалов аромат и вкус. Почти всеки, който я е опитал, се влюбва в нея и в цитрусовите ѝ нотки. Характерното тук е, че корите за баница не се влагат цели, а се накъсват в тестото и се получава много интересна смес, напоена с портокалово-захаровия сироп.](https://static.webcafe.bg/uploads/images/87/0587/270587/1024x.jpg?_=1706864869)
Портокалопита е характерен за Гърция десерт, който представлява богата баница с наситен портокалов аромат и вкус. Почти всеки, който я е опитал, се влюбва в нея и в цитрусовите ѝ нотки. Характерното тук е, че корите за баница не се влагат цели, а се накъсват в тестото и се получава много интересна смес, напоена с портокалово-захаровия сироп.
![МаковняцаИма я и в Полша, но сърбите също претендират, че е характерен за Сърбия десерт. Представлява тестено руло с плънка от маково семе, обогатена още с фурми, стафиди, понякога какао, мед или портокалови корички. Особено красиво е, след като се разреже, защото тъмната на цвят плънка контрастира на бледожълтото тесто. Понякога се сервира с малко сметана.](https://static.webcafe.bg/uploads/images/86/3886/273886/1024x.jpg?_=1712908046)
Има я и в Полша, но сърбите също претендират, че е характерен за Сърбия десерт. Представлява тестено руло с плънка от маково семе, обогатена още с фурми, стафиди, понякога какао, мед или портокалови корички. Особено красиво е, след като се разреже, защото тъмната на цвят плънка контрастира на бледожълтото тесто. Понякога се сервира с малко сметана.
![ЛасконкиТези словашки бисквити са неустоимо леки и ефирни. Правят се, като между два белтъчни слоя, подобни на целувки, се слага пълнеж от маслен крем. В настоящето търпят редица импровизации – овкусяват се белтъците, кремът се оцветява или му се добавят вкусове и аромати, поливат се с течен шоколад или пък се овалват в кокосови стърготини или захарни пръчици.](https://static.webcafe.bg/uploads/images/87/3887/273887/1024x.jpg?_=1712908443)
Тези словашки бисквити са неустоимо леки и ефирни. Правят се, като между два белтъчни слоя, подобни на целувки, се слага пълнеж от маслен крем. В настоящето търпят редица импровизации – овкусяват се белтъците, кремът се оцветява или му се добавят вкусове и аромати, поливат се с течен шоколад или пък се овалват в кокосови стърготини или захарни пръчици.