Всичко започна отдалеч, за да се стигне до този засищащ и полезен обяд в кутия. Както казваше едно време баба ми: "На копчето балтон да зашиеш". Започна от един веган кокосов йогурт, който познавам добре - този с марка Vemondo.
Често го предпочитам пред обикновеното кисело мляко заради финия ядков привкус и малкото въглехидрати. Така в ума ми изникна идеята за лек веган чеснов сос - един от любимите ми за похапване с нещо сочно и хрупкаво, но какво да е то?
Докато обикалях Lidl с един кокосов йогурт в кошницата, зеленият етикет на бранда за веган и вегетариански продукти отново ми привлече погледа.
Предложенията от собствената марка Vemondo изскачаха едно след друго като чудесна алтернатива за бърз и апетитен обяд и то на страхотна цена. А и с тях човек лесно може да се доближи до принципите на Планетарната диета.
Разширяването на асортимента от продукти на растителна основа е продължение на предприетите от компанията мерки в подкрепа на осъзнатото хранене. Съобразявайки последните глобални научни изследвания на водещи експерти в областта, Lidl се ангажира да увеличи растителния и пълнозърнестия си асортимент. Целта на компанията е да предложи на клиентите си оптимална гама от продукти за по-осъзнат и устойчив начин на живот до 2025 г.
Марката ме изкушава с гирос и бургери от растителен произход, но не само.
Сред асортимента са и веган плодови йогурти, вегетариански кремoве за мазане с различни вкусове, тофу и още, и още. Разнообразието от продукти, които виждам по рафтовете, убеждава, че далеч не е необходимо в кутията ми за обяд да има месо, за да е вкусно.
Продуктите Vemondo са качествената алтернатива и са за всеки, който иска да се храни с повече мисъл и по-устойчиво, без да прави компромис с вкуса.
Както йогуртът, който обожавам, така и останалите неща с марка Vemondo далеч не са само за вегетарианци и вегани, затова стига предразсъдъци и клишета!
Тези храни са подходящ избор за всички, които спазват специфичен хранителен режим или просто желаят да разнообразят храненето си.
Развитието на асортимента от собствената марка Vemondo е част от стратегията на Lidl в подкрепа на инициативата #ХраненеСмисъл за осъзнато хранене.
Смарт ритейлърът тепърва ще предлага повече растителни и пълнозърнести храни за радост на небцето, на природата, а и на моята кутия за обяд.
И най-хубавото е, че растителните продукти от марката Vemondo са на същата цена като на конвенционалните алтернативи. В момента даже мога да си купя веган напитка от марката - която и да е, за същата сума като литър прясно мляко.
Но да се върна към чесновия сос, който ми се въртеше в главата и който реших да комбинирам класически - с фалафели. Спирам се на фалафелите Vemondo, чиито подправки са балансирани превъзходно.
Искаше ми се да съчетая засищащите и хрупкави фалафели с лек и ефирен сос с много мъничко чесън на прах и изобилие от копър за повече свежест.
За да продължа с идеята за смесване на текстури ала кулинарен гуру, в кошницата слагам и едни шарени чери домати и малки свежи корнишончета, от които ми иде да отхапя още на щанда със зеленчуците.
Към тях ми се иска нещо, което отново е веган, но с кадифена текстура, затова се отправям в търсене на още един от продуктите на Vemondo.
Накрая в кутията си за обяд събирам съвършената комбинация от фалафели, сос, салата и веганско сирене.
И съм готова за нула време!
А ето и рецептата за две порции:
- 1 опаковка фалафели Vemondo;
- 1/2 кофичка кокосов йогурт Vemondo;
- 2-3 лъжици веган майонеза (по желание);
- чесън на прах;
- копър;
- 500 грама чери домати;
- 500 грама корнишони (или една голяма краставица);
- 1 опаковка сирене Vemondo.
Начин на приготвяне:
Като всеки обяд в кутия и този се получава светкавично.
Фалафелите се приготвят според указанията на опаковката, като тук мога да подскажа и една хитринка - охладените фалафели стават чудесни и в еърфрайър, като се следват градусите, посочени от производителя. Получава се неустоима коричка с мека сочна вътрешност.
Приготвяме си чесновия сос от кокосовия йогурт, малко чесън на прах и копър на вкус. Бихме могли да прибавим и веган майонеза за по-гъст сос. Можем да сложим и други подправки според вкуса - магданоз, риган, босилек или майорана.
Чери доматите режем на половинки, корнишоните - на кръгчета и подправяме с малко сол и зехтин.
В кутията подреждаме половината от фалафелите, гарнираме със сос и добавяме доматите. Отгоре режем на не много ситно няколко слайса от веган сирене и сме готови.
Веган обядът в кутия никога не е бил толкова вкусен!