Те са дяволски вкусни с леко пикантния си вкус и освен това са и дяволски лесни. За това апетитно предястие ни трябват 10-12 твърдо сварени яйца, 3-4 супени лъжици майонеза, 1-2 супени лъжици дижонска горчица, една люта чушка на много ситно, сол и пипер, няколко кисели краставички. По желание прибавяме и лют пипер или чили.
Яйцата се разполовяват. Жълтъците се отделят в дълбока купа и се намачкват с майонезата, горчицата, лютата чушка и подправките. С помощта на супена лъжица или пош пълним разполовените белтъци и декорираме с половинка кисела краставичка, за да приличат дяволските яйца на тикви.
С тези мумии можем да намерим занимание на по-големите деца, които да изрязват тестото и които, нека си признаем, обожават хотдог. Трябва ни опаковка малки кренвирши, опаковка готово тесто (може и бутер), очички за декорация (има в големите хипермаркети) и кетчуп.
Тестото се разточва леко и се реже на тънки ленти, които ще са „облеклото“ на мумиите. Кренвиршите се увиват в лентичките и се запичат за около 20-25 минути на 180 градуса или до златист загар. Декорират се с очичките и се сервират с купичка кетчуп. По желание можем да поръсим със сусам или подправки.
Тук няма точна рецепта и освен това сандвичите-чудовища са и чудесна „почисти хладилник“ идея. За основа използваме хляб за тостер, за зеленото чудовище – намачкано с малко заквасена сметана или майонеза авокадо, за оранжевото – готов хумус с чушка. Можем да направим и чудовища с лютеница и майонеза.
За очите, носа и устата пък използваме краставици на кръгчета, маслини, домат, чушка в зависимост от наличните продукти. Всичко друго е въпрос на фантазия.
От авокадото става страхотен и много вкусен крокодил, който да похапнем с тортила чипс. Трябват ни две добре узрели авокадо, две супени лъжици майонеза, сол и пипер. В самия дип могат да се прибавят и малко червен лук на ситно, люта чушка, лют червен пипер, ако няма да се яде от малки деца.
Авокадото се разполовява, издълбава и сърцевината се намачква с майонезата и подправките, като за по-мек вкус може да се използва и кисело мляко или заквасена сметана. След това пълним кората на авокадото с дипа и украсяваме. Сервираме с тортила чипс.
И тук няма точна рецепта – приготвяме бургерите по вкус и наличност, като можем да използваме готови бургери от магазина или сами да си омесим каймата с подправки. Запичаме месото на скара или в тиган, след което запичаме и разполовените питки и подреждаме бургерите.
Украсяваме с назъбени слайсове сирене и маслини за очи. За очите можем да използваме и краставички, чушка, резени лук или парченца чипс.
Симпатични духчета, които изискват само два продукта – 2-3 опаковки бял шоколад и малко течен шоколад от бурканче. Белият шоколад се разтопява на водна баня или в микровълнова печка за няколко минути, след което със суха лъжица върху хартия за печене се оформят духчетата. Оставят се да изстинат много добре, след което се декорират с течния шоколад.
Помним ги от панаирите, а кървавочервеният им цвят е страхотен за Хелоуин. Захаросаните ябълки всъщност се правят невероятно лесно. Необходими са ни 5-6 по-дребни ябълки, 400 грама захар, 15 грама масло, 60-70 милилитра вода, супена лъжица лимонов сок и червена сладкарска боя.
Всичко, освен ябълките, се изсипва в дълбока тенджера и се слага на силен котлон до получаването на хомогенен, гъст карамел. Отстраняваме от котлона и ябълките се набучват на пръчици (или по-дебели шишчета). Потапят се една по една в карамела и се оставят на хартия за печене, за да стегнат.