Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

7 греховно сладки, вкусни и лесни американски десерта

И как да си ги приготвим у дома: Снимка: iStock
И как да си ги приготвим у дома:

Бананов сплитЗапочваме с нещо елементарно, но класическо – бананов сплит. За една порция ни трябва един банан, който разполовяваме и слагаме в продълговата чиния за сервиране. Върху двете парчета поставяме три топки ванилов сладолед и малко бита сметана. Поливаме с шоколадов сос и украсяваме с коктейлни череши. Можем да поръсим и с шарени пръчици. Снимка: iStock
Бананов сплит

Започваме с нещо елементарно, но класическо – бананов сплит. За една порция ни трябва един банан, който разполовяваме и слагаме в продълговата чиния за сервиране. Върху двете парчета поставяме три топки ванилов сладолед и малко бита сметана. Поливаме с шоколадов сос и украсяваме с коктейлни череши. Можем да поръсим и с шарени пръчици.

Ангелски кексИмето му идва както от приказния бял цвят, така и от пухкавата лека текстура. За кекса в дълбока и задължително суха купа се разбиват 9 белтъка с 200 грама захар. Когато сместа се стегне, към нея се добавят пакетче ванилия, кората на един лимон и щипка сол. Разбива се и се прибавят 150 грама брашно и пакетче бакпулвер. 

Изсипваме в леко намазнена форма за кекс и печем на 150 градуса до златист загар. Охлаждаме кекса и сервираме с плодове. Можем да гарнираме с ванилов сладолед или сметана. Снимка: iStock
Ангелски кекс

Името му идва както от приказния бял цвят, така и от пухкавата лека текстура. За кекса в дълбока и задължително суха купа се разбиват 9 белтъка с 200 грама захар. Когато сместа се стегне, към нея се добавят пакетче ванилия, кората на един лимон и щипка сол. Разбива се и се прибавят 150 грама брашно и пакетче бакпулвер.

Изсипваме в леко намазнена форма за кекс и печем на 150 градуса до златист загар. Охлаждаме кекса и сервираме с плодове. Можем да гарнираме с ванилов сладолед или сметана.

Нюйоркски чийзкейкЧийзкейкът всъщност е лесен за приготвяне, но ефирен и ефектен. За основата смиламе 200 грама обикновени бисквити със 100 грама масло и разпределяме на дъното на кръгла форма със сваляем борд. В дълбока купа смесваме 900 грама меко крема сирене с 200 грама заквасена сметана и 200 грама захар. 

После прибавяме 3 яйца, 3 супени лъжици брашно и пакетче ванилия или ванилова есенция. Бъркаме добре, изсипваме върху основата и печем в загрята на 150 градуса фурна за около 40-50 минути. Поднасяме с карамелен сос или кленов сироп. Снимка: iStock
Нюйоркски чийзкейк

Чийзкейкът всъщност е лесен за приготвяне, но ефирен и ефектен. За основата смиламе 200 грама обикновени бисквити със 100 грама масло и разпределяме на дъното на кръгла форма със сваляем борд. В дълбока купа смесваме 900 грама меко крема сирене с 200 грама заквасена сметана и 200 грама захар.

После прибавяме 3 яйца, 3 супени лъжици брашно и пакетче ванилия или ванилова есенция. Бъркаме добре, изсипваме върху основата и печем в загрята на 150 градуса фурна за около 40-50 минути. Поднасяме с карамелен сос или кленов сироп.

ПоничкиСладки, пухкави и сочни понички като от филмите. За тях в малко топло мляко с лъжица захар активираме половин кубче прясна мая. Докато чакаме маята, в дълбока купа смесваме 5 чаши брашно с чаша захар, чаша прясно мляко, 2 яйца, щипка сол и малко лимонова кора. Смесваме съставките, изсипваме маята и бъркаме до получаването на меко, лепкаво тесто.

Оставяме го на топло да втаса за около два часа, след което разточваме и с помощта на форма изрязваме кръгове. Оставяме ги за още около час на топло за второ втасване, след което пържим в добре загрято олио до златисто. Сервираме поничките, оваляни в пудра захар и канела. Снимка: iStock
Понички

Сладки, пухкави и сочни понички като от филмите. За тях в малко топло мляко с лъжица захар активираме половин кубче прясна мая. Докато чакаме маята, в дълбока купа смесваме 5 чаши брашно с чаша захар, чаша прясно мляко, 2 яйца, щипка сол и малко лимонова кора. Смесваме съставките, изсипваме маята и бъркаме до получаването на меко, лепкаво тесто.

Оставяме го на топло да втаса за около два часа, след което разточваме и с помощта на форма изрязваме кръгове. Оставяме ги за още около час на топло за второ втасване, след което пържим в добре загрято олио до златисто. Сервираме поничките, оваляни в пудра захар и канела.

Бисквити с шоколадови парченцаИма ги и готови в кутии, но домашни са наистина неустоими. За бисквитите с шоколад смесваме 125 грама меко масло със 180 грама захар и разбиваме до пухкава смес. После прибавяме едно яйце и пакетче ванилия и отново бъркаме. Накрая слагаме и 220 грама брашно, пакетче бакпулвер и щипка сол и бием до еднородна смес. 

В нея изсипваме и 200 грама шоколадови парченца – готови или наситнен шоколад – и внимателно смесваме с шпатула. С лъжица оформяме сравнително равномерни кръгли бисквити и ги подреждаме в тава върху хартия за печене. Печем в предварително загрята на 170 градуса фурна до златисто. Охлаждаме и похапваме бисквитите. Снимка: iStock
Бисквити с шоколадови парченца

Има ги и готови в кутии, но домашни са наистина неустоими. За бисквитите с шоколад смесваме 125 грама меко масло със 180 грама захар и разбиваме до пухкава смес. После прибавяме едно яйце и пакетче ванилия и отново бъркаме. Накрая слагаме и 220 грама брашно, пакетче бакпулвер и щипка сол и бием до еднородна смес.

В нея изсипваме и 200 грама шоколадови парченца – готови или наситнен шоколад – и внимателно смесваме с шпатула. С лъжица оформяме сравнително равномерни кръгли бисквити и ги подреждаме в тава върху хартия за печене. Печем в предварително загрята на 170 градуса фурна до златисто. Охлаждаме и похапваме бисквитите.

Ябълков пайЗа ябълковия пай са ни необходими два листа готово бутер тесто – от единия изрязваме по-голям кръг, който да покрие дъното и стените на форма за пай, а от втория изрязваме „капака“ на пая. След това в дълбока купа смесваме 4 ябълки – обелени и нарязани на груби парчета – с чаша захар, половин чаша царевично нишесте, малко олио и 4-5 лъжици канела. 

Разбъркваме добре, за да полепнат захарта, нишестето и канелата, и изсипваме върху основата. Отгоре слагаме втория кръг бутер тесто, като можем да го нарежем на ленти за по-красив резултат. Печем в загрята на 170 градуса фурна до златисто и сервираме със сладолед или сметана. Снимка: iStock
Ябълков пай

За ябълковия пай са ни необходими два листа готово бутер тесто – от единия изрязваме по-голям кръг, който да покрие дъното и стените на форма за пай, а от втория изрязваме „капака“ на пая. След това в дълбока купа смесваме 4 ябълки – обелени и нарязани на груби парчета – с чаша захар, половин чаша царевично нишесте, малко олио и 4-5 лъжици канела.

Разбъркваме добре, за да полепнат захарта, нишестето и канелата, и изсипваме върху основата. Отгоре слагаме втория кръг бутер тесто, като можем да го нарежем на ленти за по-красив резултат. Печем в загрята на 170 градуса фурна до златисто и сервираме със сладолед или сметана.

Шоколадов фъджДъвчащ десерт, богат на шоколад – подайте го насам! За фъджа са ни необходими 400 грама хубав и не много сладък млечен шоколад, 400 грама кондензирано мляко, пакетче ванилия и щипка сол. Всичко това се изсипва в огнеупорна купа, разтопява се и се смесва на водна баня – целта ни е да се получи гладка и лъскава смес. 

Изсипваме в подходяща по-дълбока правоъгълна тава и оставяме на хладно място за една нощ или за около 2-3 часа в хладилник. След като е добре изстинал, фъджът лесно се реже на правилни парчета. Съхраняваме задължително на хладно. Снимка: iStock
Шоколадов фъдж

Дъвчащ десерт, богат на шоколад – подайте го насам! За фъджа са ни необходими 400 грама хубав и не много сладък млечен шоколад, 400 грама кондензирано мляко, пакетче ванилия и щипка сол. Всичко това се изсипва в огнеупорна купа, разтопява се и се смесва на водна баня – целта ни е да се получи гладка и лъскава смес.

Изсипваме в подходяща по-дълбока правоъгълна тава и оставяме на хладно място за една нощ или за около 2-3 часа в хладилник. След като е добре изстинал, фъджът лесно се реже на правилни парчета. Съхраняваме задължително на хладно.