Новите български класики

Кои са любимите ястия на българите през 2012 година?

Храната, приготвяна от мама и баба.

Ястията, наложени му от дефицита на стоки и номенклатурата на националния туроператор "Балкантурист" през социализма като "Шопска салата", "Кавърма по радомирски", "Боб чорба по манастирски", "Яйца по панагюрски" "Чушки бюрек" и др.

Наследството от Османската империя - мусака, гювеч, имамбаялдъ, кьопоолу, баклава и др.

Ястията от кайма, приготвени на скара, като кебапчета, кюфтета, карначета или шишове, пържоли и навлезлите масово след падането на Берлинската стена - пици и паста, китайска храна, суши и др.

Как се храни българинът през 2012 година?

Продължава ли да си похапва това, което му е познато от мама и баба или наложено като масов вкус от заведенията.

Или опитва нови неща, търси нови продукти.

Продължава ли чубрицата да властва в българските кухни, а риган и мащерка да са познати най-често като чай?

Коя е напитката, която най-често присъства на българската трапеза - ракия, уиски, вино...

Къде се храним - у дома или навън.

Къде купуваме продукти?

Как ги избираме?

Кое е определящото - цената или качеството.

Задаваме всички тези въпроси с идеята да открием новите български класики.

Да видим дали са се променили хранителните ни навици.

Как се е отразила кризата на българина.

В следващите седмици ще ви предложим интересни събеседници по темата, а топ 10 на новите любими ястия ще приготвим в Home Cusine.

#3 паяка 26.10.2012 в 11:49:48

Макароните трябва де се ядат със сирене и със захар!

#5 fALLEN 26.10.2012 в 12:58:05

Каква напитка има на трапезата ви? -- що няма бира бе? и защо този въпрос не е мултипъл чойс?

#6 паяка 26.10.2012 в 13:05:00

Льоле, ама и тебе ли?

#10 leibstandarte 26.10.2012 в 15:19:46

Тъй като и аз обичам да разнообразявам, цъкнах "други"

#17 паяка 26.10.2012 в 16:23:52

Весел празник, Дедогош, Митак! Наздраве! http://www.youtube.com/watch?v=OOvbC9mX_Vc

#19 Кака Мара 26.10.2012 в 17:42:02

Айдее, НАЗДРАВЕ за именяците!! Инак хубаво е да може да се избере повече от една възможност за ЕдИнИто и пиенИто. Ако не , да има отговор "вода не пием,,щот в нея пишкат жабите"...

#22 koya sam? 27.10.2012 в 15:33:50

Елена, аз бих се прежалила само по някой специален повод да сготвя нещо засукано. Иначе и аз като теб

#25 паяка 29.10.2012 в 14:56:49

http://www.youtube.com/watch?v=yHaA8fbJgqc&feature=related

#26 mell 05.11.2012 в 14:16:42

Готвя всекидневно, даже и в момента. Без това семейството ми през деня е на сухоежбина, вечер винаги гледам да е готвено. Ама много ме е яд на българският пазар в буквалния смисъл на думата. Производители на сергиите почти няма, а цените са като за световно. Преди дни купих 3 корена пащърнак от верига магазини по 11 лв. килото. Излязоха ми 4 лв. На пазара на бройка един от тях струваше 3 лв. Който не вярва да иде в Млаост 1.Знаела ли съм как се отглежда ме попита прекупвачката, сигурна съм че е такава, защото я познавам лично. Ами проверих, като морковите. В интернет всичко пише. Това, че сме се отказали от отглеждането на традиционни наши продукти, сега ги превръща в недостижим ликс.

#27 mell 05.11.2012 в 14:24:37

Не съм и на мнението на Елена. Когато знам, че ще доставя удоволствие на семейството и имам време, готвя и по 3-4 часа. Ето бобеца къкри вече 1 час и половина на котлона, след 30-40 минути ще е готов. А довечера домочадието ще си оближе пръстите, сигурна съм. Ще правя и домашен хляб, просто съм в отпуска и ми доставя удоволствие. По тази причина моето дете яде всичко в буквалния смисъл на думата. От сьомга и миди до спанак с ориз, варени броколи и паниран карфиол. Аз не ям половината от тия неща

Новините

Най-четените