В наше село плъзна епидемия от био-еко-фермерски магазини - по три на пряка. Всяко нещо, за което попиташ, се продава със заклинание - продавачката те поглежда право в очите, хваща те за ръката и прошепва:
"Сиренето е от био ферма в Карапръдлево, ние (винаги сме ние) сами си го носим (?!) от мандрата на Ламбрев (явно ако не го знам Ламбрев, съм големото зле).
"20 лева за сто грама е, да видите ИСТИНСКО сирене като от нашето детство (задължително сравнение)!"
Тука вече тонът се повишава и звънват нотки на гордост - "Айде, опитайте, опитайте го да видите, че друго сирене няма да поискате".
В същите магазини се продават био-еко плодове и зеленчуци - ябълки, бити от градушка два-три пъти; круши, газени от трактор; моркови с приятно изгнил цвят - ОЧЕИЗВАДНО доказателство за био-еко произход.
Задължително в смачкани мукавени пликчета - отново за да се подчертае интимната близост с Майката Природа.
Плодовете също са много изгодни, особено имайки предвид, че здравето цена няма - ябълките са по около 7 кинта килото, морковите - 5 кинта връзката, за крушите направо не смея да попитам.
В някои по-лОксозни магазини има и хляб - лимец (значи, ако няма лимец, хич не ми го фали), ръжено брашно, стърготини, талаш, люспи, семки, секви отломки и шишарки. Колкото е по-твърд, толкова е по-истински, някои ДАЖЕ с лека плесен.
А при хранителните добавки... там е цяла вселена, пълна с магични имена и ритуали, според мен изключени от естествените науки, но не и от весталките на здравословния живот Мира Добрева и Гала.
Последната й препоръка, която уцелих, беше да пием чаша затоплен колаген сутрин на гладно - сметайте как след двете чаши гореща вода отново сутрин на гладно (да не пренебрегваме Дънов!), обръщам и един топъл колаген...
За напреднали има много чудеса - пробиотици за вегани, витамин Д с метаболити (не е някъв си там обикновен тъп витамин Д), биофлавоноиди, и към триста вида "комплекси за жени" (прави впечатление, че мъжете са доста ощетени откъм комплекси за красота и здраве) - то не е вечна младост, детоксикация и укрепване маматасижаса.
Няколко неща, без които не може:
1. Спирулина
2. Плацента
3. Коластра
4. Кактус
Други няколко неща, от които трябва да се пазим като от чума:
1. Парабени - не знам какво е, но със сигурност е много гадно
2. Подобрители - под това твърде общо заглавие се крие ГОЛЯМАОПАСНОСТ3.
Всичко останало е: капки, настойки, годжи бери, екстракт от яйчници на прилеп, кактус, отглеждан в сърцето на амазонската джунгла, чия, фия, амарант, анатол, саностол и пр.
Прави ми впечатление, че киноа на един и същи вносител в плод и зеленчука до нас струва 5 кинта, но веднъж минал под табелата на съседния био-еко-фермерски магазин, вече добива други качества, съответно и цената му хвърчи - както казах, здравето цена няма.
Поради горното смятам, че ако не се стискаме и извадим втора, трета ипотека, за да се храним само от там - ще живеем вечно!
* Текстът е публикуван във Facebook-профила на Фани Давидова.
тоо дет не е ял свестен домат 20 години, сигурно си ги поставя на грешното място. аман от превземки. от юни има отлични розови градински домати, а къде са расли не ми дреме. мнооого комплименти на автора, точно такава е тъжната парвенюшка действителност. ако не апнеш БИО, ако не одиш на Градина на голем кемпер, ако не не пиеш урина от хималайска коза и не носиш ръчно плетените гащи на баба си, си НИКОЙ. ми останете си и ми блогнете в бг мама.
Много свеж текст .Да допълня, че само правата краставица е европейски ориентираната краставица..
Модата по здравословния живот вече се превърна в мания и търговците естествено се възползваха от това. Щом има търсене на ябълки за 7 лв защо да не се продават. Все пак щом е за здраве, човек не трябва да пести... и се нароиха всякакви био, еко мега полезни, здравословни и т.н бози, коя от коя по-изчанчена и по-скъпа за която се надпреварват да ги купуват разни еконасочени хора, които по цял ден четат в нета кое какво съдържа и колко е полезно. Да им е вкусно и да живеят 100 години.
Сещам се за един еко-виц. Двама руски новобогаташи/от веселите Елцинови времена/са на еко-купон.И двамата се появяват с еднакви вратовръзки на ''HUGO BOSS'' Първият прошепва доволно в ухото на събеседника си... -Купих я за 5 000 хиляди долара от фирмения.... Вторият се обръща невъзмутимо и отговаря.... -Прецакал си се!Моята е от Ню Йорк и я купих за 8 000 хиляди...
А пък аз най-много побеснявам, когато в подобни реклами използват гласчетата на деца - в случая - с леко запушено носле - "Предпочитабе бесо ... " Дали са еко или не, цените на хранителните продукти винаги ще са високи, ако няма субсидии. Едно време им казваха дотации. Но тогава, държавата ни имаше развита промишленост, от където можеше да преразпредели средства в селското стопанство, така че примерно хляба, при себестойност 2 лв., да е в магазина на 50 ст. Също така, на времето се отглеждаха сортове домати, които бяха селекционирани от нашата наука специално за нашите климатични условия - почви, слънцегреене, температури и т.н. Сегашните домати пишат че са български, но само защото са отглуждани у нас. Сортовете, обаче не са български. Това са сортове създадени за бизнес, а не за храна. Истинският домат се познава по това, че след откъсване, е годен за консумация най-много до следващия ден. А сегашните сортове позволяват да ги изкарваш на сергията и вечер да ги прибираш поне седмица, ако не и повече. За вкуса им да не говорим - прекрасни, червени, но с вкус на зелени джанки. След разрязване, виждаш как вътрешността им е просто продължение на листно-стъблената маса. Но така е. Иначе няма печалби.
Децата по рекламите звучат мърсоляво, за да свиква народонаселението, че така ще звучат всички по-нататъшни деца. Щото с това замърсяване на въздуха, подменяне на месото със прат , соя и кръв на прах, млечните продукти - с палмово масло, маслата - с маргарини, закуските им като ще бъдат натъпкани с хидрогенирани масла и какви ли не изкуствени подобрители, консерванти и обогатители, обилно подправени с натриев глутамат и глюкозо-фруктозен сироп, увеличаващи апетита и водещи до пристрастяване, следващите поколения ще имат огромно разнообразие от алергии. И това е с един куршум - два заека - хем т.нар. хранителна индустрия, хем и фармацефтиката, които всъщност вече и двете са химически промишлености, ще процъфтяват. Менделеев, Менделеев, дали си предполагал някога, умни човече, че пъстрата ти таблица ще може да бъде открита в цялата й пълнота в ежедневното меню на съвременния човек.
Право думаш, Павуре. Днес евро-субсидиите би следвало да изпълняват ролята и на дотациите от едно време. Но има няколко разлики. Днес имаме квоти, а тогава никой не ни поставяше условия за такива. Днес освен субсидии, са налице и мутри при изкупуването, а също така мутри непосредствено преди пазара за крайния потребител. Ако не щеш - продавай тогава на големите вериги. Те, обаче, се възползват от ситуацията и налагат такива условия, все едно пак минаваш през мутрите. И много си прав за зърното и рапицата. От известно време имаме законодателство, което да принуждава производителите да спазват изискванията за сеитбооборота. Знаеш, че ако това не се спазва - след 2-3 години забрави за земеделие. Естествено, нашите юначаги веднага намериха начин да го избягват. Как? Ами 2-3 години примерно произвеждат под аренда на даден масив рапица и като дойде време да сеят нещо друго, за да спазят изискването за сеитбооборот - наемат друг масив, където пак сеят рапица, а законодателството не ги задължава да се съобразяват с това, какво е сял предишния арендатор. И така.
Напоследък готовите обработени храни се етикетират доста подробно. Едно нищожно кебапче с дължина 12 см се съпътства с описание на съдържанието му 10 см, при това с букви по-малки и от молекулите му. Ако прочетете МОМ на етикета на колбас или какъвто и да е продукт, дето иска да мине, че е от месо, да знаете, че това е машинно обработено месо, което всъщност са смлени изцяло маломерни пиленца, патенца, пуйченца, пуснати на конвейра все още живички, барабар с рехавата им перушинка.
Не знам защо решихме, че сме много по-интелигентни от дядовците и бабите ни. Те работеха за изхранването на семейството си. Дядо ми веднъж беше ходил на море в живота си. На бяло море, през балканската война, като част от българската армия. Идеята, че ще даваме 10-20% от трудовият си доход за изхранване, е зле направена сметка според мен. В резултат не може да очакваме за жълти стотинки да си купуваме хранителни продукти като тези, които някои от нас помнят. Аз лично имам спомени от 70-те, в които въпросния дядо, че чудеше от къде да намери малко изкуствен тор. Просто нямаше на свободния пазар. Затова пък още помня вкусът на всичко, което отглеждаше. Та не знам, кой какво яде и как си прави сметката.
"са налице и мутри при изкупуването, а също така мутри непосредствено преди пазара за крайния потребител." Докс, виж си календарчето - 2015год. Единствените мутри са ЕУ. Чистия капитализъм се основава на конкуренцията, но капиталистите не обичат конкуренцията.
" Аз лично имам спомени от 70-те, в които въпросния дядо, че чудеше от къде да намери малко изкуствен тор. " Дядо ти се е чудил от къде да го намери без пари Тия години в Девня работеше най- големият завод за торове на Балканския полуостров и един от най- големите в света. Сега пак работи , ама е американски ((Acid & Fertilizers group)
Там е работата, че тия неща дето стават за ядене, т.е. успяват да примамят очите ти с перфектен външен вид и да излъжат рецепторите ти със синтетични овкусители, а на търговеца и производителят гарантират максимални печалби, тъй като не рискуват със складовите си запаси, които практически са с почти безкрайна трайност. Цялата тази съвкупност от характеристики обаче води консуматорите при добрия стар чичо доктор, а той е ортак с дъртия пергишин аптекар.
Първо, съжалявам за грешката, която допуснах по-долу: дядо ми е ходил на Бяло море през ВСВ, а не през Балканската война. После за коментара на Мануела, мога да кажа, че по-добре да имаш лични спомени, защото в крайна сметка това е едно от малкото стойностни неща, които можеш да завещаеш на децата си. А за това дали е търсил торове за без пари, по онова време нещата не ставаха на пазарен принцип, с пари, за хората които още не са го разбрали.
Яжте си в МакДоналдс щом ви харесва и не ви се дават пари. Пък после споко - от осигуровките на тези, които ядат скъпа храна и не боледуват ще ви се плаща лечението ако го доживеете Баща ми взимаше 2-3 пъти домати от един приятел. Той имаше 10 реда за него и наши хора и 50 реда за пазара. Неговите даваха няколко пъти по-малко плод и живееха на половината на времето, през което доматите за пазар :-) Тайната е в доста химически препарати :-) Това си е малък производител, който държи сергия на пазара :-) Вие си правете сметка до къде е стигнала химията и защо тези, които я използват не я ядат, а само я продават.
Мануелка, При соца, душичко, храната се произвеждаше с машини, а не с кОпане. КОпането беше за малки парченца земя, дадени за лично ползване или в двора - ей така за парлама. Който иска, да си отгледа нещо сам, за джиджи-биджи. Ако иска ще кОпа, ако иска не, но това не можеше да повлияе на изхранването. Тогава произвеждахме храна /истинска/ за два пъти населението на БГ, плюс туристите, значи за близо 17-18 милиона души. Иначе, ако трябва да си продам апартамента и да започна да си произвеждам всичко сам, не само храна, ами и дрехи, жилище, някакво МПС, ще трябва да продам, по груби сметки не един, а поне 200 апартамента. Дори това да е възможно, тогава пазара отива на кино, парите също. За какво са ми, след като всичко ще си произвеждам сам? Проблемът, Мануелка е, че както намеква и Джоузеф Стиглиц, в една от книгите си - капитализмът е застрашен в своето бъдеще, защото е все по-малко и по-малко полезен за обществото. От 30-на години насам той коренно се промени. А когато нещо не е полезно за обществото, рано или късно, по един или друг начин това общество го отхвърля. Хайде да спирам, че темата е доста обширна, а и с тая ерес, ще предизвикам стомашни киселини в много правоверни - поне за седмица напред