Стафилококова бактерия е причинител на хранителното натравяне на 40-те деца по време на зелено училище в Кюстендил. Това потвърждават микробиологични проби на заболелите деца. Бактерията е открита в едно от ястията, предлагани в ресторанта на хотела, както и в кайма, използвана в кухненския блок. Стафилококус аурелус е изолирана и от пробите, взети от персонала на хотела. В събота от Инфекциозното отделение на болницата в Кюстендил бяха изписани и последните три деца от групата. Петзвездният хотел остава затворен, докато се изясни как се е разпространила заразата.
Натровените деца са от втори и трети клас и са били на зелено училище в луксозен хотел в Кюстендил.
Първите симптоми на хранително отравяне децата получиха около полунощ на 25 април. Част от тях бяха приети в спешния център, а после бяха настанени в инфекциозното отделение и в отделението по "Уши, нос и гърло". Учителките, придружаващи учениците, смятаха, че има вероятност неразположението да не е свързано с храната в хотела, а с изворна вода, която децата пили по време на разходка