Дизайнерка създава кулинарна карта на София

Кампанията Transform Today на водка Absolut, подкрепяща някои от най-напредничавите и нестандартни световни творци, вече е в разгара си и на родна почва.

В световен мащаб кампанията си сътрудничи с дигиталния артист Аарон Коблин, френския илюстратор, режисьор и музикант Woodkid, френската дизайнерка на висша мода Икинг Ин и бразилския автор на графични романи Рафаел Грампа.

А в България Transform Today на Absolut трансформира трима наши таланти. Те сменят изцяло своята сфера на дейност в преследване на най-смелите си творчески мечти.

Първият герой е брокерът на недвижими имоти Николай Въжаров, който се превръща във фотограф. Неговата изложба ще се състои днес на специален бар тур из три софийски заведения.

Известният сценограф Никола Тороманов - Фичо пък ще се трансформира в дизайнер на аксесоари, вдъхновени от известни личности.

А изгряващата дизайнерка Беата Първулова, завършила Istituto Marangoni в Лондон и Милано и работила за Harper's Bazaar, ще се превърне в професионален готвач и ще приложи уменията си в създаването на специално меню, достойно да бъде изложено в галерия като произведение на изкуството.

Вкус и естетика

През 2011 г. Първулова спечели първа награда на Fashion Rise Contest Bulgaria. Отскоро завърнала се в България, новата й мисия е да започне своя собствена линия.

Но преди това, като част от кампанията на Absolut, тя ще влезе в ролята на експериментален арт готвач, за да скрои специфично ястие за всяко от най-скъпите ѝ места в София и да създаде готварска карта на града си.

„Не е достатъчно да бъдат вкусно приготвени, а и да имат дизайнерски вид", обяснява Беата за планираните ястия. „Тази симбиоза от вкус и естетика ще ми позволи не само да вложа вече придобитите дизайнерски умения, но и да науча кулинарни тайни от столични готвачи".

Голямото ядене е на 15 ноември

Дизайнерката вече разкри част от избраните софийски локации.

„Някои от най-скъпите ми места, които оставиха траен спомен в съзнанието ми с цялата палитра на техните цветове, звуци и емоции са: Женският пазар, в близост до който съм израснала, пейката пред любимото ми заведение със заразителния приятелски смях, „Графа" с есенната миризма на печена тиква..."

Как ще бъдат пресъздадени тези места в кулинарен вид? Ще открием на ексклузивната вечеря с ястията на Беата, която ще се състои на 15 ноември в ресторант Checkpoint Charlie. След това те ще бъдат част от редовното меню на заведението продължение на 1 месец и всеки клиент ще може да ги опита.

Връзката между модата и готварството

„Като начинаещ дизайнер винаги търся нови предизвикателства в работната ми среда и особено отвъд нея. Благодарение на творческата ми природа всяка арт форма ми е интересна и завладяваща", казва още Беата.

„Готвенето е начин да покажеш вътрешния си свят, начин да отправиш послание към света и хората. Същият паралел би могъл да бъде направен и с модата - това е моята интерпретация и начин да се докосна до всички хора, независимо дали са консуматори или „арт любители".

Absolut е компания с традиции в подкрепата на развитието на младите творчески натури, като мен, предлагаща нови предизвикателства, разчупвайки стереотипите. Вие не бихте ли искали да участвате в подобно приключение?"

Новините

Най-четените