Минимум шест месеца след извънредните мерки ще са нужни на хотелиерския и ресторантьорския бизнес, за да се възстанови от кризата, смята председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов. Той обяви пред bTV, че по негови данни едва по-малко 10% от хотелиерите и ресторантьорите са се възползвали от мярката 60/40 и то само за част от персонала.
Според него мярката би сработила по-добре, ако се премахне едно от условията - липсата на всякакви задължения към бюджета, заради което в момента от нея не могат да се възползва голяма част от малкия и средния бизнес. Той обясни, че малкият и среден бизнес почти винаги имат такива задължения.
Алибегов намира мярката за добра за работещия бизнес и тя би била добра и за хотелиерите и ресторантьорите, но едва след като заработят след два-три месеца.
Откакто заведенията и хотелите затвориха на 13 март, планираните плащания, които хората са разчертали, са пропаднали, посочи още Алибегов. Той е потърсил диалог между министерствата, които имат отношение към бизнеса, и бранша, за да "начертаем пътека как ще продължим".
По думите му неяснотата в момента създава напрежение в бизнеса, което се прехвърля върху работниците. Притеснението е да не се повтори ситуацията с пазарите - в един момент всичко да заработи и след седем дни да се поиска отново затваряне заради струпване на хора.