"Българско кисело мляко" вече е защитено наименование за продукта с произход - България.
Решението е на Европейската комисия и наименованието се добавя към други 1641 защитени от Европейския съюз селскостопански продукти.
В описанието се посочва, че "българското кисело мляко" е продукт, произведен от сурово мляко.
То може да бъде от овце, биволици, крави, кози или смес, но задължително е с произход - България.
Към млякото се добавя симбиотична закваска, а благоприятният климат на страната ни спомага за развитието на бактерията Lactobacillicus Bulgaricus.
До няколко месеца на пазара ще са и първите кофички кисело мляко със защитеното название.
Борбата българското кисело мляко да попадне в списъка със защитени наименования продължава общо четири години. Причината е, че защитените названия са сред най-силните превенции на имитации на традиционни продукти.
Преработвателите, които искат да се възползват от наименованието, са длъжни да спазват параметрите на производство.
За момента само четири български фирми ще произвеждат такова кисело мляко. Онези, които искат да се присъединят, трябва да получат сертификат от Брюксел.
Кофичките кисело мляко със защитен произход ще са със специална маркировка по рафтовете на магазините.