Просто, божествено и почти гарантирано уловено от океана наблизо, това ястие е във всяко ресторантче в страната. Октоподът - пипала или цял, е сварен и изпечен на скара и поднесен в сос от зехтин и чесън.
Гарнитурата са печени картофи, приготвени по португалски - цели и леко смачкани.
Сладкишът се нарича пастел де ната и е едно от най-известните и характерни ястия за Португалия. Яде се за закуска или като нещо сладко към кафето. Прави се от парено тесто, в което има яйчен крем, а отгоре се поръсва с канела. Идеалният тарт е кремообразен отвътре и хрупкав отвън.
Най-автентичният пастел де ната може да се намери в пекарната Pasteis de Belem в квартал Белем в Лисабон, където твърдят, че се пази оригиналната рецепта, измислена от монаси.
Ако има изключително характерна за кухнята на Португалия храна, то това е треската, или бакаляу. Смята се, че тази малка нация консумира 20% от треската в света и има 1001 рецепти за приготвянето ѝ.
Бакаляу а брас е страхотен начин да се опита осолената треска. Това е просто и страшно вкусно ястие от парченца бакаляу, тънко нарязани и изпържени картофи, лук и яйца. Често се гарнира с маслини и магданоз.
Оризът присъства доста силно в кухнята на Португалия. Чудесен вариант да го опитате е ароз де пато. Свареното и нарязано патешко месо е само част от това засищащо ястие. То се добавя към ориз, сварен в патешки бульон, плюс лук и чесън и люта наденица чоризо. След това се пече.
В цялата страна се предлагат и различни вариации на ориз с морски дарове, или ароз да мариско. В него има риба, бакаляу и различни морски дарове, а характерното е, че ястието напомня повече на ризото, отколкото на паеля.
Още едно просто и изключително популярно ястие, типично за лятото в Поругалия, когато почти навсякъде се носи ароматът на печените на скара сардини. Рибата е просто посолена и опечена на скара и се поднася с варени картофи и печени чушки.
Това е богат сандвич от Порто и името му означава "малък французин", тъй като е вдъхновен от френския "крок мосю". Съдържа хляб, пържола, шунка, наденица и разтопено сирене. Потопен е в лют доматен сос с бира и е лекарство за махмурлук.
На места към цялото това великолепие се добавя пържено яйце и пържени картофи.
Португалската се нарича алхейра и съдържа различни видове месо плюс хляб. Най-популурна е тази от Мирандела, град в североизточната част на страната.
Обикновено е опушена с маслинова или дъбова дървесина, което придава специфичен аромат. В наденицата има свинско, говеждо и пилешко, плюс мазнина, хляб, свинска мас, чесън и червен пипер. Пече се и се поднася със зеленчуци и картофи.