Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Великолепни десерти без печене и суетене в кухнята

Седем чудесни и бързи идеи: Снимка: iStock
Седем чудесни и бързи идеи:

Малиново тирамисуПакет бишкоти, 3 чаши сладкарска сметана и 2 чаши маскарпоне са в основата на този сладкиш без печене. Сметаната се разбива с чаша пудра захар и се смесва с маскарпонето до образуване на въздушен крем. Бишкотите се потапят в малко кафе и в малко алкохол по избор – ром, уиски, коняк.

На дъното на тава се редят бишкоти, заливат се с крема, слага се и тънък слой малиново сладко и така – до изчерпване на продуктите. Отгоре се гарнира с малини или с шоколадови стърготини и чакаме поне 6-8 часа, преди да разрежем десерта, но най-добре е да престои поне една нощ в хладилник. Снимка: iStock
Малиново тирамису

Пакет бишкоти, 3 чаши сладкарска сметана и 2 чаши маскарпоне са в основата на този сладкиш без печене. Сметаната се разбива с чаша пудра захар и се смесва с маскарпонето до образуване на въздушен крем. Бишкотите се потапят в малко кафе и в малко алкохол по избор – ром, уиски, коняк.

На дъното на тава се редят бишкоти, заливат се с крема, слага се и тънък слой малиново сладко и така – до изчерпване на продуктите. Отгоре се гарнира с малини или с шоколадови стърготини и чакаме поне 6-8 часа, преди да разрежем десерта, но най-добре е да престои поне една нощ в хладилник.

Кокосови бонбониПриготвянето им е елементарно. В дълбока купа се смесват 450 грама кокосови стърготини, 4 супени лъжици размекнато кокосово масло и подсладител по желание – мед или сироп от агаве най-добре. Може да се прибави и ванилия. Сместа се омесва до хомогенност и от нея се оформят бонбони.

Овалват се в още около 50-60 грама кокосови стърготини и се оставят на хладно за поне час. Могат да се овалят и в натрошени ядки, какао или настърган шоколад. Снимка: iStock
Кокосови бонбони

Приготвянето им е елементарно. В дълбока купа се смесват 450 грама кокосови стърготини, 4 супени лъжици размекнато кокосово масло и подсладител по желание – мед или сироп от агаве най-добре. Може да се прибави и ванилия. Сместа се омесва до хомогенност и от нея се оформят бонбони.

Овалват се в още около 50-60 грама кокосови стърготини и се оставят на хладно за поне час. Могат да се овалят и в натрошени ядки, какао или настърган шоколад.

Сладолед в бурканВ буркан от 500 милилитра се изсипват чаша течна сметана, две супени лъжици пудра захар, щипка сол и пакетче ванилия или малко ванилов екстракт. Капачката на буркана се затваря много добре и бурканът се разтръсква изключително енергично, за да се разбие сметаната със захарта.

Усилието трябва да ни отнеме около 5-6 минути, може и малко повече. След това сместа се изсипва в подходящ за камера съд и се прибира за поне три часа. От време на време сладоледът се разбърква, за да няма кристали. Сервираме с любимите топинги. Снимка: iStock
Сладолед в буркан

В буркан от 500 милилитра се изсипват чаша течна сметана, две супени лъжици пудра захар, щипка сол и пакетче ванилия или малко ванилов екстракт. Капачката на буркана се затваря много добре и бурканът се разтръсква изключително енергично, за да се разбие сметаната със захарта.

Усилието трябва да ни отнеме около 5-6 минути, може и малко повече. След това сместа се изсипва в подходящ за камера съд и се прибира за поне три часа. От време на време сладоледът се разбърква, за да няма кристали. Сервираме с любимите топинги.

Карамелен дипТук ще ни се наложи да използваме котлон, но за кратко. В дълбок тиган разтопяваме половин чаша масло, към която прибавяме чаша и половина кафява захар и чаша и половина царевичен сироп. След като захарта започне да се карамелизира леко, прибавяме и чаша кондензирано мляко и бъркаме добре.

След като сместа започне да бълбука с мехурчета, я оттегляме от котлона. Можем да подправим с ванилия или малко алкохол. Охладеният дип сервираме с ябълки, други плодове на парченца, бисквити или солети. Снимка: iStock
Карамелен дип

Тук ще ни се наложи да използваме котлон, но за кратко. В дълбок тиган разтопяваме половин чаша масло, към която прибавяме чаша и половина кафява захар и чаша и половина царевичен сироп. След като захарта започне да се карамелизира леко, прибавяме и чаша кондензирано мляко и бъркаме добре.

След като сместа започне да бълбука с мехурчета, я оттегляме от котлона. Можем да подправим с ванилия или малко алкохол. Охладеният дип сервираме с ябълки, други плодове на парченца, бисквити или солети.

Бисквити с овесени ядкиВ дълбок тиган на слаб огън разтопяваме чаша фъстъчено масло с една трета чаша кафява захар и една трета чаша прясно мляко (може и ядково). Подправяме с ванилия, канела, карамфил или малко ром на вкус и оставяме леко да се охлади. 

След това прибавяме в сместа две чаши овесени ядки и разбъркваме добре. С помощта на лъжица оформяме бисквити и ги подреждаме върху хартия за печене. Чакаме една нощ бисквитите да стегнат и похапваме с удоволствие и без много угризения. Снимка: iStock
Бисквити с овесени ядки

В дълбок тиган на слаб огън разтопяваме чаша фъстъчено масло с една трета чаша кафява захар и една трета чаша прясно мляко (може и ядково). Подправяме с ванилия, канела, карамфил или малко ром на вкус и оставяме леко да се охлади.

След това прибавяме в сместа две чаши овесени ядки и разбъркваме добре. С помощта на лъжица оформяме бисквити и ги подреждаме върху хартия за печене. Чакаме една нощ бисквитите да стегнат и похапваме с удоволствие и без много угризения.

Ледени хапки от кисело млякоОсновата на тези хапки е от три чаши пълномаслено кисело мляко, смесено с четвърт чаша мед и пакетче ванилия. Млякото се разпределя на дъното на плитка тава и се замразява за поне 3-4 часа. След това се реже или разчупва на хапки и се гарнира на вкус и според наличностите. Плодове могат да се прибавят и в млечната смес преди замразяването ѝ. Снимка: iStock
Ледени хапки от кисело мляко

Основата на тези хапки е от три чаши пълномаслено кисело мляко, смесено с четвърт чаша мед и пакетче ванилия. Млякото се разпределя на дъното на плитка тава и се замразява за поне 3-4 часа. След това се реже или разчупва на хапки и се гарнира на вкус и според наличностите. Плодове могат да се прибавят и в млечната смес преди замразяването ѝ.

"Брауни" от фурмиЕдин пакет фурми се накисва в топла, но не вряла вода за около час. След това се отцежда и се смесва с чаша много фини овесени ядки, чаша мед и щипка сол. Можем да прибавим и натрошени ядки или сушени плодове. 

Сместа се разстила на дъното на плитка тава и се реже на квадрати. Оставяме да изстине и да стегне за поне 2-3 часа, след което похапваме. Снимка: iStock
"Брауни" от фурми

Един пакет фурми се накисва в топла, но не вряла вода за около час. След това се отцежда и се смесва с чаша много фини овесени ядки, чаша мед и щипка сол. Можем да прибавим и натрошени ядки или сушени плодове.

Сместа се разстила на дъното на плитка тава и се реже на квадрати. Оставяме да изстине и да стегне за поне 2-3 часа, след което похапваме.