Бърз сладкиш, но сочен и богат на шоколадов вкус? Да, възможно е. За него загряваме фурната на 180 градуса, а през това време в дълбока купа разбиваме 7 яйца на стайна температура с половин чаша захар и щипка сол. На водна баня разтопяваме 500 грама шоколад по наш вкус със 125 грама масло.
След това на етапи смесваме разбитите яйца с шоколадовата смес, като внимаваме да не се пресече. Изсипваме във форма според желанието и наличността и печем до кафяв загар. Сладкишът е по-вкусен охладен. Можем да украсим с плодове или пудра захар.
Готови са за под 20 минути, заклеваме се! В купа смесваме 5-6 чаши кокосови стърготини, 1 консерва подсладено кондензирано мляко и пакетче ванилия/малко ванилов екстракт. Бъркаме до хомогенна смес, което отнема не повече от 5-8 минути.
Върху тава, застлана с хартия за печене, оформяме дребни сладки – може с лъжица, може и с пош. Печем за около 10-12 минути в добре загрята на 170 градуса фурна. Оставяме кокоските да изстинат добре, защото иначе стават ронливи.
Богатият фъстъчен вкус на този фъдж ще подведе всички, че е с повече съставки, отколкото е. В огнеупорна купа разтапяме на водна баня 300 грама фъстъчено масло с 250 грама масло. Бъркаме до пълно хомогенизиране, добавяме 450 грама пудра захар и отново разбъркваме добре – трябва да се получи гъста лепкава гладка смес.
Изсипваме в плитка широка тава и оставяме да се охлади за поне 2-3 часа, но най-добре – за цяла нощ. Режем на квадрати и сервираме. Ако поръсим фъстъчения фъдж с малко груба морска сол, се получава още по-наситен вкус.
Свежо, кокосово и елементарно, какво повече да искаме? В дълбока купа разбиваме 600 грама сладкарска сметана, към която добавяме 300 грама пудра захар. Отново разбиваме с миксера и слагаме 2-3 лъжици кокосови стърготини и нарязаният на ситни кубчета ананас от една консерва.
Разбъркваме с шпатула и прибираме крема да се охлади за 2-3 часа, но можем да го оставим и цяла нощ, за да си поеме вкусовете. Сервираме в десертни чаши, като можем да украсим с още малко ананас и кокосови стърготини. За рецептата можем да използваме и други консервирани плодове според наличността.
Размекнатите и отиващи към почерняване банани могат да се превърнат в апетитен десерт. За целта намачкваме добре три презрели банана и към тях прибавяме 125 грама майонеза, 150 грама брашно, 100 грама захар и един бакпулвер. Бъркаме добре – може на ръка, може и с миксер за по-гладка смес.
Изсипваме сместа във формички за мъфини и печем на 180 градуса до златисто. Можем да сервираме мъфините с пудра захар, шоколад, мед, сладолед или плодове.
В дълбок тиган, подходящ и за печене във фурна, разтопяваме малък пакет масло и към него прибавяме 6 ябълки, обелени и нарязани, както и чаша кристална захар. Разбъркваме и слагаме капак, докато захарта се превърне в не много гъст карамел около ябълките.
След това покриваме ябълките с лист бутер тесто и пъхаме тигана в загрята на 180 градуса фурна. Печем, докато стане златисто, изваждаме и охлаждаме, преди да обърнем тарта в поднос. Можем да сервираме с малко сметана или ванилов сладолед.