Те са по-лесни, отколкото предполагаме. В дълбока купа правим тесто от 3 яйца, кофичка кисело мляко, чаша захар, три чаши брашно, лъжичка сода и пакетче бакпулвер. Трябва да се получи лепкаво тесто, което оставяме да отпочине няколко часа. След това с намазнени с олио ръце късаме малки топчета, оформяме, редим в тава и печем на 170 градуса до приятен загар.
Топчетата се режат, всяка половина се маже с шипков мармалад и се слепват. Овалват се в кристална захар, смесена с жълта и червена сладкарска боя.
Вкусен орехов сладкиш, който НЕ е торта „Гараш“ – това е „Агнес“. За него ни трябва чаша смлени не много фино орехи, 5 яйца, чаша брашно, две чаши пудра захар, пакет масло и пакетче ванилия. Всички продукти се вадят час преди готвене, след което белтъците се разделят от жълтъците. Белтъците се разбиват с щипка сол до твърд връх, а маслото – с една чаша захар.
Двете смеси се обединяват много внимателно и към тях се добавят орехите и брашното. Отново се разбърква и сместа се изсипва във форма за печене. Печем на 180 градуса за 30 минути. Междувременно приготвяме глазурата от жълтъците и другата чаша захар. Заливаме с нея готовия сладкиш и сушим глазурата на около 50 градуса за около 40-50 минути.
Целувките се намират все по-рядко в магазините, а и имат славата на изключително мъчен десерт. Всъщност за тях най-важното е купата за разбиване и бъркалките да са абсолютно сухи, а белтъците да са на стайна температура от поне около час. Иначе към три белтъка се прибавя щипка сол и се започва разбиване с миксер.
Постепенно се изсипват 210 грама захар, като през това време продължаваме енергичното разбиване. Трябва да се получи гладка лъскава смес, която изсипваме в пош и на хартия за печене оформяме целувките. Сушим на 90 градуса за час-час и малко. Оставяме тавата във фурната, докато тя и целувките се охладят.
Да, те са напълно възможни и у дома. Четири лимона се разполовяват и издълбават. Едно пакетче желатин се разтваря в гореща вода, а сокът на лимона се смесва с 2 супени лъжици захар. После двете смеси се обединяват и се изсипват в лимоните. Десертът се оставя за една нощ в хладилник, за да стегне желатинът.
На другия ден лимоните се режат с много остър нож и се овалват в малко кристална захар. Могат да се използват и други цитрусови плодове или да се добави сладкарска боя.
Може да изглежда демоде, но сиропираните сладкиши носят своя чар. За реването разбиваме четири яйца с чаша брашно, след което прибавяме чаша захар, пакетче бакпулвер и щипка сол. Разбиваме отново и изсипваме в тава, след което печем на 180 градуса до златисто.
Приготвяме сиропа от 4 чаши вода, 4 чаши захар и сока на един лимон, като го варим около 10 минути след кипване. Студеното реване се залива с горещ сироп или обратното – горещото реване се залива със студен сироп, и се оставя за една нощ да попие. Сервира се с ядки.
Родени в Близкия изток, но толкова обичани в България. И невероятно лесни. В тенджера затопляме две чаши вода и 50 грама масло, а след като сместа заври, изсипваме три чаши брашно и бъркаме енергично, докато тестото започне да се отделя от стените. Охлаждаме го, след което прибавяме 4 яйца и 3 супени лъжици грис.
Изсипваме готовото тесто в пош и директно над силно сгорещено олио оформяме и сипваме толумбичките. Вадим и отцеждаме на кухненска хартия. Приготвяме сироп от 3 чаши захар, 3 чаши вода и малко лимонов сок и с него заливаме вече охладените толумбички. Оставяме за една нощ и нападаме.