За любителите на сладко-и-солено – един голям зрял домат и две праскови се режат на груби парчета. Салатата се подправя с дресинг от зехтин, оцет и мед и малко розмарин. Добавя се моцарела, фета или свежо сирене. По желание може да все посоли малко и да се сложат и други свежи подправки – магданоз, босилек или кориандър.
Ако много, ама много обичате лук, тази необичайна салата е за вас. 2-3 глави червен лук се режат на полумесеци и се объркват с щедра лъжица сол. Ако е необходимо, се отцежда. Подправя се със сол, черен пипер и малко лют червен пипер. Накрая се добавя накълцан магданоз и малко лимонов сок.
Името на салатата идва от дресинга, който се приготвя от едно голямо меко авокадо, много щедра струйка зехтин, две супени лъжици оцет и малко сол. Всичко това се намачква до хомогенна рядка паста. В дълбока купа се смесват отцедена консерва нахут, един домат и една краставица – на едро, и глава червен лук на полумесеци.
Салатата се залива с дресинга и се оставя в хладилник за около час, за да си поеме вкусовете. Най-вкусна е добре охладена и е още по-вкусна на следващия ден.
Разликата от добре познатата ни картофена салата е само в дресинга. Той се приготвя от две супени лъжици дижонска горчица, 4-5 смлени скилидки чесън, зехтин и бял оцет. Трябва да се получи гладка смес, подобна на емулсия. С нея се заливат килограм сварени и нарязани на кубчета картофи. Добавя се червен лук на полумесеци и магданоз и се разбърква много добре.
Салатата се оставя да се охлади напълно и картофите да си поемат вкусовете. Може да се сервира с купичка с още от дресинга.
Скаридите и портокалът са си най-добри приятели, дори и да не ви се вярва. За салатата в дълбока купа накъсваме маруля или айсберг и добавяме едно авокадо на резени. След това прибавяме и два портокала на парчета и 2-3 шепи леко сварени или гриловани скариди.
Овкусяваме салатата с дресинг от сока от портокалите, зехтин, оцет, сол и пипер. Можем да добавим и малко горчица, както и зелени подправки по избор.
Един пакет оризови спагети се сваряват според указанията на опаковката. Оставят се да се охладят и през това време морков, краставица и чушка се режат на много фини лентички. Приготвя се дресинг от 5-6 супени лъжици соев сос, 3-4 супени лъжици зехтин, супена лъжица захар и супена лъжица оцет, по възможност – оризов.
Спагетите се смесват със зеленчуците и се заливат с дресинга. По желание се добавя магданоз, кориандър или сусам. Салатата може да се приготви и люта, като в дресинга се сложи лют червен пипер или чили. Сервира се добре охладена.
Много от нас обожават диня със сирене. Към една не много голяма зряла диня, нарязана на парчета, добавяме сирене по избор – бяло саламурено, фета, моцарела илик друго прясно сирене. Към това прибавяме и две големи шепи черни обезкостени маслини и овкусяваме със зехтин. Можем да добавим и лук на полумесеци.