Седем от тях можете да видите в нашата галерия:
Червеното цвекло винаги е страхотна идея за пости ястия. Сварете три средни глави цвекло до омекване, обелете го и го нарежете на филийки. Изсипете ги в дълбока купа, където прибавяте една малка накълцана глава лук, няколко смачкани скилидки чесън, сол, пипер и зехтин. Най-накрая овкусете и с накълцана мента и прибавете ядки по избор - орехи, бадеми или микс.
Това е изключително лесна разядка само в няколко съставки, но е много вкусна и пристрастяваща. Необходими са ви килограм домати сорт „Рома“, които почиствате от семките и нарязвате на много ситни кубчета. Към тях прибавяте една глава бял лук на полумесеци и една чушка халапеньо на кубчета.
Подправяте със сол, пипер, сок от лайм и накълцани листенца кориандър и оставете дипа за кратко да си поеме вкусовете. Сервирайте с царевичен чипс или плоски постни питки.
Това е една по-различна рецепта за тиква, на която така или иначе не можем да се наситим през есента и зимата. Изпечете около килограм тиква на резени по ваш избор, овкусени със сол, черен пипер и червен пипер. През това време в по-дълбок тиган запържете глава лук на ситно, няколко скилидки чесън, една люта чушка на ситно и червен пипер.
Когато сместа се запържи добре, добавете два големи зрели домата, настъргани на ситно, кафена лъжичка захар и лъжичка лимонов сок. Гответе, докато сосът се сгъсти и сервирайте печената тиква с него.
Не може да се мине без някое изкушение от Италия, в случая - гъста супа със зеленчуци и боб. За нея ви трябва консерва от 300 грама зрял бял боб, която отцеждате много добре от течността. Половината намачквате на грубо пюре, а другата половина оставяте така. В дълбока тенджера запържвате лук и чесън, след това - два моркова на колелца и два стръка целина на колелца.
След това добавяте два малки картофа на кубчета, един домат - отново на кубчета и листни зеленчуци по избор - кейл, листа от цвекло, спанак, зеле. Добавяте 700 милилитра качествен бульон и двата вида боб и оставяте около един час да къкри на много тих огън.
Бързо, лесно и напълно постно, стига да се сдобиете с веган паста, каквато има вече във всички по-големи супермаркети. Сварявате я според указанията на опаковката, след което запазвате една чаша от водата, в която е вряла пастата. В дълбок тиган загрявате две лъжици зехтин, в който запържвате чесън и люспи лют червен пипер.
След това прибавяте пастата, водата от варенето ѝ и сокът на един голям лимон или два по-малки. Гответе до изпаряване на водата и сервирайте с още лимони и зелени подправки по избор.
Тази рецепта търпи безброй импровизации. Основното за нея са здрави месести камби, по възможност - от разноцветните. Плънката е от сварен ориз с кисели краставички, кубчета домат и кубчета морков, а подправките са въпрос на лична фантазия. Разрязаните на половинки камби се почистват, пълнят се със сместа и се запичат до получаването на коричка.
Пухкав, постен и дори диетичен - такъв е този шоколадов мус. За него смачквате два много добре узрели плода авокадо и добавяте четвърт чаша натурално какао, екстракт ванилия, щипка сол и подсладител по желание - захар, мед, стевия или друг. Разбърквате добре до хомогенна смес, а ако е много гъста, добавете лъжичка вода или ядково мляко.