Пастата не е задължително тежко ястие със стотици калории. Можем да използваме и пълнозърнеста паста, която сваряваме с минута-две под указанията на опаковката. В същото време на съседния котлон в дълбок тиган запържваме малка глава лук на дребно и няколко скилидки чесън. Като се запържат, слагаме и 500 грама спанак и супена лъжица доматено пюре.
Когато спанакът омекне и смали обема си, слагаме и няколко грубо накълцани изсушени домата и изсипваме пастата заедно с малко от водата от варенето ѝ. Готвим до изпаряване на течността и обединяване на вкусовете и сервираме с пармезан и/или прясно сирене.
Вегетарианска, засищаща и лека заради липсата на месо. За нея в дълбок тиган запържваме глава лук и няколко скилидки скълцан чесън. След това прибавяме един голям морков на ситно, нахута от един буркан, три чаши вода или бульон и консерва доматен сос. Подправяме със сол, пипер и босилек и готвим до сгъстяване на ястието.
Когато яхнията се сгъсти осезаемо, прибавяме 200 милилитра течна неподсладена сметана и отново бъркаме до сгъстяване. Яхнията се сервира, поръсена със свеж босилек, и с хляб. Най-вкусна е, ако се използва качествен домашен бульон.
Засищащите патладжани нямат нужда от много продукти, за да са вкусни. По-малки патладжани според броя на гладните се разполовяват и издълбават. Поръсват се със сол и малко зехтин и се оставят настрана. През това време в дълбок тиган се запържват глава лук, няколко скилидки скълцан чесън, вътрешността на патладжана и 500 грама домати на кубчета.
Подправя се със сол, пипер, риган и босилек, а когато доматите омекнат и сместа се сгъсти се прибавят и 200-300 грама сирене фета на кубчета. Патладжаните се пълнят и се пекат на 170 градуса до покафеняване. Можем да използваме и чери домати, както и друг вид сирене според наличността.
Хубавото на капонатата е, че всичко се случва в един съд. В дълбока тенджера с по-дебело дъно запържваме голяма глава лук и няколко скилидки чесън. Като омекнат, прибавяме две червени и две зелени чушки, нарязани на кръгчета. Когато и те омекнат, слагаме два патладжана на кубчета и 500 грама домати от консерва.
Подправяме със сол, пипер и щедро количество риган и оставяме да се сгъсти като яхния. След това прибавяме две шепи маслини – цели или грубо нарязани – и супена лъжица каперси. Оставяме за малко на котлона да си поеме вкусовете и сервираме. Капонатата е вкусна и студена на другия ден.
Или лека вечеря за под 15 минути. 2 чаши кускус се заливат с чаша и половина горещ пилешки бульон и се оставя кускусът да поеме течността и да набъбне. След това изчакваме да се охлади и към него прибавяме глава червен лук на полумесеци, две консерви риба тон (отцедена от мазнината), чери домати на половинки и половин краставица.
Подправяме със сол, пипер, магданоз, малко лимонов сок и зехтин. Можем да използваме и риган или босилек. Към купите с кускус могат да се прибавят и чушки, люти чушлета или пък малко царевица. Всичко тук е въпрос на фантазия.
Обезкостено пиле според вкуса – гърди или бутче – се маринова в сол, пипер и лимонов сок, след което се запържва в тиган до готовност. Вадим пилето и в същия тиган с малко масло и 2-3 скилидки чесън запържваме връзка аспержи. Вадим и тях и в останалата мазнина запържваме от двете страни резените на един голям лимон или два по-малки.
След като лимонът покафенее приятно, редим отгоре пилето и аспержите, подправяме отново със сол и пипер и с малко от кората на лимона. Сервираме топло. За тази рецепта можем да използваме и филе сьомга или бяла риба.
Една чаша брашно за полента (малко по-фино е от това за качамак) се приготвя според указанията на опаковката за мека полента и се оставя леко да се охлади. В дълбок тиган в зехтин се запържва малка глава лук на ситно и 500 грама гъби, най-добре микс. Подправя се със сол, пипер, магданоз и задължително сминдух.
В дълбоки чинии се сипва черпак полента и отгоре се слагат гъби. Полива се с малко зехтин и сервираме. Ако не искаме ястието да е веган, можем да добавим към гъбите бекон, останало пилешко или свинско или бяла риба, ако имаме от някое друго ястие.