Рецептите за бързи и лесни летни вечери са доста. Избрахме няколко и ги споделяме с вас в галерията:
Какво по-подходящо от супа без варене за лятото. И не, този път не става дума за Негово величество таратора. За целта ви трябва консерва домати, по възможност домашна, бялата част на един стрък праз лук, сол на вкус, олио и сирене.
Консервата домати пасирате гладко, но първо махате ципите, ако имат такива. Добавяте ситно нарязания лук, посолявате и добавяте малко олио. Разбърквате хубаво, натрошавате сиренето отгоре и сте готови. Супата върви с препечени филийки, ако, разбира се, не сте на диета.
Свикнали сме да ядем тиквичките пържени или запечени, но крехките млади тиквички са вкусни и сурови. За красив резултат ви е необходимо специално ренде, което да ги превърне в прекрасно оформени спагети, макар че ще се справите и със средната степен на обикновено ренде.
След това е желателно да ги мариновате в малко зехтин и оцет и да изчакате да си пуснат водата. После отцеждате и добавяте сосове и гарнитури по ваш вкус - доматен сос, сметана, гъби и разнообразни зеленчуци. Всичко става за минути, няма нужда от фурна и котлони, а и този вариант на „паста“ е диетичен и нискокалоричен.
Авокадото дойде на нашата трапеза, настани се на нея и няма никакво намерение да си тръгва. Освен че се съчетава лесно с разнообразни продукти, добре узрялото авокадо може да стане апетитна светкавична вечеря. Затова и умишлено не даваме конкретна рецепта - всеки си има любим дип от авокадо.
Ще ви подскажем, че освен познатото на всички гуакамоле, авокадото става вкусно и със заквасена сметана и чесън, както и със синьо сирене и няколко капки лют сос. Оттам нататък ви остава да извадите от шкафа тортила чипс, соленки, сухари или тънко нарязани филии хляб и воала - вечерята е сервирана!
А кой казва какво да хапваме на вечеря? И защо да не са сандвичи? Особено ако са питателни и вкусни. За тези специално вземете пълнозърнест хляб, сварете 3-4 яйца (варят се за пет минути, затова ги изваждаме от графата "висене на котлона"), които ще са достатъчни за четиричленно семейство.
Може да им придадете вкус и разкош, като разбъркате в купа крема сирене - около 100 грама, две чаени лъжички горчица, няколко супени лъжици прясно мляко и малко лимонов сок. Добавете и сол на вкус и млян черен пипер. Намажете сместа върху филийките и след това наредете резени сварено яйце. Може да украсите със стрък магданоз.
И докато сме на вълна сандвичи, няма как да не се сетим за тези бързи и ужасно вкусни италиански брускети, на които те казват антипасти, а ние можем да наречем и канапета. Идеални са за оползотворяването на поизсъхнал хляб, който се напоява приятно от соковете и добавките отгоре.
Ако разполагате с пресен хляб - добре е леко да го запечете или минете през тостера. След това натривате филийките с разрязана скилидка чесън и гарнирате. Класически варианти са накълцани домати с босилек, песто с прошуто или песто със сирена. Изстуденото бяло вино е по подразбиране.
А за колко време ще се свари един кускус? За 10 минути максимум. На фона на часовете, които една питателна вечеря може да отнеме, тези 10 минути звучат като благодат. Докато кускусът се вари без да изисква нищо от вас, нарежете каквито зеленчуци се сетите - чушки, които може да са печени и белени или сурови, домати, зелен лук, краставици или тиквички.
Заедно с кускуса залейте със зехтин, лимон и подправяте с джоджен и сол на вкус. Разбъркайте и вечерята ви е готова. Може и да го наричат салата, но съдържа ли макаронено изделие, то бъдете сигурни, че ще ви засити идеално. И можете да експериментирате с всички видове паста, за които понякога е нужен само подходящ сос.
Е, тук ще трябва да включите котлона за малко, но само докато халумито добие приятен загар в незалепващ тиган, за предпочитане оребрен. Това гръцко сирене, разбира се, може да бъде заменено и с нашенско саламурено сирене или дори с твърд кашкавал, за който сте сигурни, че няма да се разтопи при леко подгяване.
Оттам нататък всичко е въпрос на фантазия и налични зеленчуци. Халумито се съчетава прекрасно с домати, зелена салата и рукола. Ако сте експериментаторски настроени или обичате комбинациите солено-сладко, прибавете диня, пъпеш, круша, ябълка…
Припомнете си вкуса на истинската класика от Балкантурист или запознайте по-младите с нея. Тези рулца са наистина супербързи за изпълнение, особено ако имате в хладилника тънко нарязана шунка (става и с друг подобен колбас, но вкусът няма да е същият).
Пълните резенчето шунка с руска салата и завивате като палачинка. Сервирате с украса по желание - магданоз или копър, маслини, резенчета домат, краставица и чушка и нападате. Предупреждаваме, че наглед семплите рулца по чешки са доста засищащи заради руската салата.
Наричаме я така условно, просто защото е зелена и защото е наистина полезна. Тя е вариант за късна пролет или началото на лятото, но вероятно и сега бихте открили зелените ѝ съставки на пазара. За нея са ви нужни пакет коприва, 3-4 стръка пресен лук, морков, добре узряло авокадо и стрък целина.
Подходящи подправки са магданоз, босилек и листата от целина, парче пащърнак. Вкусът на тази витаминозна бомба се подсилва от екстра върджин зехтин - две супени лъжици, около 300 мл топла вода, морска сол и пресен лимонов сок. Пасирате зеленчуците, а подправките може да добавите нарязани на ситно. По желание, гарнирайте със супена лъжица крема сирене, извара или нискомаслена сметана.