Ето десет точно такива рецепти:
За разлика от нашите сарми, тези са по-леки, постни са и затова са идеални по-скоро за небрежно хапване, а не за тежки трапези. Попарете около 50 лозови листа в 1,5 литър вряща подсолена вода за няколко секунди и ги оставете да изстинат, като запазите водата. Междувременно в дълбок тиган запържете накълцана глава лук, няколко скилидки чесън и 150 грама ориз, докато последният стане стъклен.
Подправете с щипка черен пипер, щипка канела, свежи джоджен, мента и магданоз. Можете да добавите и шепа стафиди. Тук следва пипкавата част – взимате едно листо, поставяте лъжица от плънката и завивате на тясно стегнато руло. Нареждате сармите в тенджера, заливате ги с водата и сока на един лимон и варите 20 минути. Може да запечете след това за малко коричка.
Сервирайте леко охладени с кисело мляко, лимонов сок и копър.
Половин Южна България спори чии са свинските уши и не може да стигне консенсус, освен че това е страшно мезе. Един килограм свински уши се измиват и почистват много старателно, след което се варят в подсолена вода за около 50 минути. Отцедете ушите и ги нарежете на тънки ивици, за да станат хрупкави и да се сготвят добре на скарата.
Намажете ушите с малко мазнина и печете на скара, електрическа скара или нагорещен грил тиган, след което сервирайте със соев сос, лимонов сок/ лимон, салатен червен лук и зеленчуци за свежест.
Толкова са лесни, а изпиват толкова много бира! Сдобийте се с един пакет мини парти кренвирши и една до две опаковки бутер тесто, след което загрейте фурната на 180 градуса. Разрежете бутер тестото на триъгълници, като в дебелата страна на всеки слагате кренвирш и загъвате на кифличка.
Преместете ролцата в тава, постлана с хартия за печене, и ги намажете с разтопено масло и жълтък. Можете да поръсите с ядки по избор – сусам, слънчоглед, мак – след което печете до златисто. Сервирайте със сосове по ваш вкус и избор.
В дълбок тиган разтопете 2 супени лъжици масло и добавете две супени лъжици брашно и бъркайте до получаването на хомогенна каша. След това бавно прибавете чаша пълномаслено прясно мляко и отново разбъркайте. Добавете сирена по избор – гауда, бри, чедар, ементал – и бъркайте до хомогенна смес.
Преди да отнемете от котлона, добавете пипер и една люта чушка, накълцана на много ситно. Сервирайте с начо чипс или питки тортила.
Стават за минути, изчезват също за толкова. В дълбока купа пресейте 250 грама брашно, пакетче бакпулвер, чаена лъжичка сол и щипка черен пипер. Отделно разбийте три яйца със 150 милилитра прясно мляко. Направете кладенче в брашното и изсипете яйцата с млякото, след което разбъркайте внимателно.
Добавете 100 грама шунка на ситни кубчета, 100 грама пармезан и зелени подправки по избор. Можете да прибавите и чушка, сушени домати, кисели краставички. Бъркайте до хомогенна смес и след това разпределете в намаслени формички. Печете на 180 градуса до приятен загар и сервирайте топли, макар че са вкусни и изстинали.
Големите хамбургери са трудни за хапване между другото, докато тези симпатични хапки се ядат с лекота. В дълбок тиган запържете глава лук, няколко скилидки чесън, няколко ленти бекон на кубчета и 500 грама кайма по избор. Когато каймата стане на трохи, добавете лъжица-две доматен сос, накълцана чушка, сол и пипер.
От топка готово тесто (можете, разбира се, да използвате и домашно) късате не много голямо топче, разстилате в дланта си и пълните с месната смес. Можете да притиснете краищата с вилица, за да не изтече плънката и за по-красив ефект. Намажете мини бургерите с разбит жълтък и печете в добре загрята фурна на 180 градуса. Сервирайте с доматена салца, чеснов сос, кетчуп, горчица.
Малко пренебрегваният булгур може да се превърне в апетитни пълнени кюфтенца. Накиснете 230 грама булгур в топла вода – обикновено на опаковката има указания. Изчакайте го да набъбне, след което оцедете и пасирайте с една люта чушка, една глава лук, черен и червен пипер и сол. Запържете 500 грама кайма с глава лук, 50 грама кедрови ядки, магданоз и кориандър на ситно.
Оформете кръг от сместа от булгура и го нарежете на 12 парчета, след което напълнете всяко от тях с кайма и оформете вретеновидно кюфте. Пържете на маслена баня в много добре сгорещена мазнина и след това оцедете на кухненска хартия. Сервирайте с чеснов сос или кисело мляко с копър и чесън.
Панираният кашкавал е любимо българско мезе, което с тази рецепта вече се приготвя още по-елементарно. За около 700 грама кашкавал ви трябва около половин пакет кори за баница. Нарежете кашкавала на удобни за похапване парченца, потопете всяко парче в разбито яйце и завийте на пакет с кора за баница.
Пържете в добре загрята мазнина от поне 3-4 пръста. Оцедете на кухненска хартия и сервирайте с лютеница, доматена салца, чеснов сос. По същия начин можете да панирате и твърдо бяло сирене и други видове сирена.
Перфектното мезе за любителите на сладко-солените комбинации. Трябват ви 18-20 фурми без костилки и също толкова слайса бекон. Увивате на стегнати рула, забождате по една клечка за зъби и печете за 15 минути на 180 градуса.
За по-интензивен вкус можете да намажете рулата с барбекю сос, мед или малко балсамов оцет. Можете да добавите и кашкавал или сирене по избор, но внимавайте, за да не го препечете и да придобие горчив вкус.
Ето това мезе става буквално за минутки и е подходящо и за вегетарианци. Нарежете млади и по-крехки моркови на пръчици и подредете в леко намазнена тава или използвайте наистина малки цели морковчета и само ги измийте старателно. Залейте със зехтин и зелении по избор и с щедро количество мед.
Печете за 5-10 минути на добре загрята фурна до карамелизиране и сервирайте. По желание можете да експериментирате с подправките – лют червен пипер, люти чушки, кориандър, лимонови корички.