Класическите домати „шмеркезе“ се приготвят с краве сирене, но козето сирене е по-ароматно и запомнящо се. За четири порции се издълбават четири домата и се оставят за малко с долната част нагоре, за да се отцедят. През това време смесваме 300 грама козе сирене, три сварени яйца, три супени лъжици кисело мляко и подправки на вкус – сол, пипер, червен пипер, магданоз.
Можем да овкусим сместа и с лук, чесън и малко горчица и майонеза. Сместа се мачка лесно с вилица, не е нужно да е фино смляна. Доматите се пълнят и се слагат в хладилник за няколко часа, за да стегне сместа.
Малко по-изненадващ вкус на добре познатата ни салата. Още по-добре ще е, ако ползваме разноцветни домати. Режем ги на тънки филийки и много леко ги подсушаваме с кухненска хартия. Забъркваме марината от зехтин, оцет, 2-3 лъжици мед, лъжица дижонска горчица, сол, пипер и зелени подправки.
Заливаме доматите и ги оставяме хубаво да си поемат маринатата – поне няколко часа на хладно място. Сервираме с украса от босилек и резенчета червен лук.
Лесно и бързо предястие, подходящо и за по-големи компании около масата. Франзела се нарязва на тънки филии, които се запичат за кратко във фурната до златисто. След това хлябът се натърква с разрязана наполовина скилидка чесън. В дълбока купа се режат домати на кубчета и се подправят с щедро количество чесън, сол, пипер, зехтин и много босилек.
Сместа се разпределя върху филиите. Може да се подправи и с малко червен лук, къклцани маслини или да се сложат 2-3 лъжички босилеково песто.
Или „хляб с домати“ от испански. Тук хлябът се реже на по-дебели филии и отново се запича леко – на фурна или на тостер. 2 големи домата се почистват от семките и се мачкат с няколко скилидки чесън, сол и зехтин. Ако е необходимо, сместа се отцежда леко. Хлябът се сервира с доматената паста, зехтин и маслини.
В голям дълбок тиган се запържва глава червен лук, няколко скилидки чесън и няколко люспи лют червен пипер. Добавят се 4-5 големи зрели домата на ситни кубчета, както и лъжичка кафява захар, малко оцет, сол, пипер и кимион. По желание може да се добави и една червена чушка или люта чушка. Сместа се вари до получаването на гъста паста.
Сипва се още гореща в бурканчета и се обръща на капачка, за да се стерилизира. Чътнито може да се яде и след приготвянето, стига да е добре охладено. Сервира се с хляб, соленки, чипс или тортили.
Тартовете са вкусно предястие и чудесна лека и вегетарианска вечеря. За този използваме лист готово бутер тесто, което разточваме според формата, дупчим с вилица по дъното и запичаме за 5-10 минути. След това ръсим с настъргано твърдо жълто сирене – грюер, ементал, твърд кашкавал – и отгоре слагаме няколко скилидки чесън на ситно.
Накрая подреждаме домати на шайби, посоляваме и ръсим с малко черен пипер и повече босилек. Можем да използваме и риган. Печем на 180 градуса за 20-25 минути до загар и имаме чудесен тарт с три слоя – тесто, разтопено сирене и домати.
Точно така, сосът не изисква варене в горещините. Спагети или друга дълга тънка паста се сваряват според указанията на опаковката. През това време в дълбока купа грубо се намачкват 400 грама домати със сол, пипер, босилек, чесън, червен лук и щипка захар. Пастата се отцежда и се разбърква със соса. Сервира се веднага.
Никой няма да познае какво точно има в тези сочни мъфини. За тях режем на много ситно 5 големи домата и ги смесваме с две яйца и 50-60 грама разтопено масло. В друга купа смесваме 4 чаши брашно, 2 чаши захар, пакетче бакпулвер и малко настъргано индийско орехче. Обединяваме сухите и мокрите съставки.
Бъркаме с миксер до получаването на не много гъста кексова смес и изсипваме в намаслени форми за мъфини. Печем в добре загрята фурна на 170 градуса до готовност. Можем да украсим мъфините със сметана или шоколадов крем.