Матбуча е апетитна израелска рецепта за доматен дип, който се похапва с хляб или плоски питки. За него три домата се белят и режат много на ситно. Към тях се накълцват и 2-3 печени червени чушки, поне една люта чушка, чесън, сол, пипер, зехтин и малко захар. Сместа се слага на среден котлон и се готви до сгъстяване и потъмняване. Сервира се с хляб.
Кьопоолуто е страхотно, но понякога омръзва. Затова си приготвяме Баба Гануш, за който започваме по същия начин – изпичаме два средни патладжана, отцеждаме ги и ги намачкваме. После добавяме 2 супени лъжици сусамов тахан, зехтин, чесън, магданоз и кимион, като кимионът е особено важен. Добре е преди сервиране дипът да се охлади и да се обединят вкусовете.
Морковите са сладки и апетитни и затова са идеални за мезе. 500 грама от тях се настъргват на едро и се отцеждат много добре. Смесват се с две яйца, супена лъжица брашно и настърган кашкавал или друго жълто сирене. Подправят се с копър, сол, пипер и малко чесън, и се пекат или на тиган, или на фурна. Сервират се с чеснов сос.
Да си направим фалафели за мезе е точно толкова лесно, колкото да си направим шопска салата. Две чаши готов сварен нахут от буркан се отцеждат и се смилат на не много фино. Към тях се добавя чаена лъжичка сода бикарбонат и подправки – сол, пипер, чесън, кориандър, магданоз и лук. От сместа се оформят малки кюфтенца и се пържат в силно загрято олио. Отцеждат се на кухненска хартия и се сервират с чеснов сос или тахан.
Салата Адас е арабска студена салата от леща и подправки, идеална за нашенския вкус. Две чаши сварена, отцедена и охладена леща, по възможност зелена, се смесват в голяма купа с нарязана на ситно червена чушка, също на ситно зелена чушка и поне 5-6 скълцани скилидки чесън. Добавят се сол, пипер, магданоз и зехтин и салатата се оставя да отлежи няколко часа преди сервиране.
Пакет гъби, най-добре микс, и масло се превръщат в неустоимо мезе, което не иска хляб, а само питие. В дълбок тиган разтопяваме щедра бучка масло и изсипваме гъбите. За подправка добавяме сол, пипер, лук, чесън, магданоз и сминдух – последното придава незабравим вкус и аромат на гъбите. Пържим до покафеняваме и сервираме топли-топли.
По магазините вече често има готово варено и вакуумирано цвекло. Две средни глави се смачкват със зехтин и задължително щедро количество чесън. След това се прибавят 2-3 лъжици гъсто или цедено кисело мляко, малко сирене, сол, пипер и лимонов сок. Дипът се оставя за няколко часа и се сервира с хляб или плоски питки.