Рецептата може да се направи и с ягоди, боровинки или къпини. Пакетче желатин се разтваря според указанията на опаковката и се изчаква да набъбне. Междувременно правим на пюре 400 грама малини (горски плодове по избор) и смесваме с 500 грама заквасена сметана. Разбъркваме до хомогенна смес.
Накрая отцеждаме и прибавяме желатина, 50-60 грама пудра захар и няколко капки лимонов или портокалов сок. Разбиваме с миксер до пухкава смес и изсипваме в десертни чаши. Държим муса една нощ в хладилник и сервираме, украсен с плодове.
Какво по-лесно от един кекс с току-що взети от пазара череши? Измиваме и обезкостяваме черешите и ги поръсваме с чаша захар. Оставяме настрана и през това време разбиваме 250 грама меко масло с половин чаша захар, щипка сол и пакетче ванилия. Едно по едно добавяме и три яйца и отново разбиваме.
Накрая прибавяме две чаши брашно, пакетче бакпулвер и черешите. Тук вече можем да разбъркаме с шпатула, за да не смелим черешите на пюре. Изсипваме в намаслена тава и печем в добре загрята на 180 градуса фурна. Кексът е по-вкусен студен.
Още един лесен начин да вкараме сезонните плодове в апетитен десерт. В дълбока купа нарязваме 6 големи зрели праскови и ги поръсваме с половин чаша захар (може и кафява), лимонов сок, канела и щипка сол. Запичаме ги за кратко на 170 градуса, колкото да се карамелизират краищата им.
В друга купа смесваме чаша брашно, чаша захар, 100 грама масло и 100-150 грама обикновени бисквити – натрошени. Изсипваме прасковите във форма за печене, изсипваме сместа с бисквитите отгоре и отново запичаме за около 30 минути. Крамбълът се оставя да изстине и тогава се сервира.
Свеж и изключително лек сладолед само в няколко съставки. В купата на блендера или в дълбока купа с миксер разбиваме 400 милилитра кокосово мляко с 400 милилитра кокосов крем. Постепенно, докато разбиваме, прибавяме и 400 грама захар и щипка сол. Можем да овкусим и с ванилия, лимонов сок или плодове.
Изсипваме сладоледа в подходяща форма и прибираме в камерата. Периодично разбъркваме, за да не стане на кристалчета. След няколко часа сладоледът е готов.
Това е десерт за онези, които обичат поразтопен сладолед. В голяма купа се изсипват 400 милилитра омекнал ванилов сладолед, часа сок от ананас, малко лимонов сок и щипка сол. Всичко това се разбива много добре с миксер, след което се прибавят парченца ананас (може и сушен).
Кремът се изсипва в десертни купички и се прибира в камерата, колкото да стегне, но не и да замръзва. Сервира се украсен с ананас и мента.
За по-изненадващ вкус ни трябват само няколко супени лъжици прах от матча. Правим смес за палачинки, към която прибавяме едно пакетче ванилия и три супени лъжици матча. Печем палачинките и ги оставяме леко да изстинат. През това време приготвяме крем от 200 милилитра сладкарска сметана, две супени лъжици заквасена сметана и две-три супени лъжици пудра захар.
Сглобяваме тортата като започваме с палачинка, мажем тънък слой крем и така редуваме до завършването ѝ. Отгоре и отстрани измазваме с крем и украсяваме с още малко прах от матча.
Понякога да заменим обикновеното брашно с полента може да промени целия вкус. В дълбока купа с миксер разбиваме 250 грама меко масло и 250 грама захар до пухкав крем. Едно по едно прибавяме три яйца и 250 грама полента. Добавяме и пакетче бакпулвер и сокът и кората на три портокала. Разбъркваме и изсипваме във форма за печене.
Кейкът се пече на 180 градуса в предварително загрята фурна. През това време приготвяме захарен сироп от три чаши портокалов сок и две чаши захар. Топлия кейк заливаме с охладен сироп или обратното – чакаме кейкът да изстине, за да го залеем със сиропа. Оставяме да се напои за поне няколко часа и сервираме с портокали.