Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

7 разкошни и престъпно евтини десертa

И въобще не е задължително тези сладкиши да са "бабешки" и демоде. Снимка: iStock
И въобще не е задължително тези сладкиши да са "бабешки" и демоде.

Мус от бял шоколадТози десерт не само е бюджетен – само с две съставки – но и е изключително лесен. 300 грама бял шоколад се разтопяват на водна баня или в микровълновата печка. Оставяме го леко да се охлади, прибавяме течна сметана и разбиваме енергично с миксер. Повтаряме процедурата докато прибавим общо 500 грама сметана към шоколада.

Получава се пухкав бял мус, който можем да сервираме със сладко от шкафа и малко сезонни плодове за украса. Можем да украсим и с какао, кокосови стърготини, ядки – всичко според наличността и фантазията. Снимка: iStock
Мус от бял шоколад

Този десерт не само е бюджетен – само с две съставки – но и е изключително лесен. 300 грама бял шоколад се разтопяват на водна баня или в микровълновата печка. Оставяме го леко да се охлади, прибавяме течна сметана и разбиваме енергично с миксер. Повтаряме процедурата докато прибавим общо 500 грама сметана към шоколада.

Получава се пухкав бял мус, който можем да сервираме със сладко от шкафа и малко сезонни плодове за украса. Можем да украсим и с какао, кокосови стърготини, ядки – всичко според наличността и фантазията.

Оризов пудингАко си представяте сутляш, не сте много далеч от истината. Започваме по същия начин – в един литър мляко сваряваме 100 грама ориз плюс пакетче ванилия, докато оризът изцяло поеме млякото. Оставяме да се охлади, а през това време в купа разбиваме чаша захар с четири яйца и малко лимонов сок.

Изсипваме ориза в плитка тава, заливаме с яйчената смес и печем в загрята фурна на 180 градуса до златисто. Можем да сервираме със сладолед, сладко или сметана. Снимка: iStock
Оризов пудинг

Ако си представяте сутляш, не сте много далеч от истината. Започваме по същия начин – в един литър мляко сваряваме 100 грама ориз плюс пакетче ванилия, докато оризът изцяло поеме млякото. Оставяме да се охлади, а през това време в купа разбиваме чаша захар с четири яйца и малко лимонов сок.

Изсипваме ориза в плитка тава, заливаме с яйчената смес и печем в загрята фурна на 180 градуса до златисто. Можем да сервираме със сладолед, сладко или сметана.

Ябълков тартТук готовото бутер тесто ще осигури евтин и ефектен десерт. Вземаме един лист бутер тесто, разточваме го съвсем леко и го разстиламе в кръгла тава. Дупчим дъното с вилица и печем около 10 до максимум 15 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна. През това време обелваме и нарязваме 4 средни сладки ябълки. 

В дълбока купа ги смесваме с половин чаша захар, малко лимонов сок и лъжица канела и бъркаме добре. Подреждаме ябълките върху тестото, разпределяме върху тях парченца масло, а борда от тестото мажем с разбито яйце. Връщаме във фурната и печем още около 20-25 минути. Снимка: iStock
Ябълков тарт

Тук готовото бутер тесто ще осигури евтин и ефектен десерт. Вземаме един лист бутер тесто, разточваме го съвсем леко и го разстиламе в кръгла тава. Дупчим дъното с вилица и печем около 10 до максимум 15 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна. През това време обелваме и нарязваме 4 средни сладки ябълки.

В дълбока купа ги смесваме с половин чаша захар, малко лимонов сок и лъжица канела и бъркаме добре. Подреждаме ябълките върху тестото, разпределяме върху тях парченца масло, а борда от тестото мажем с разбито яйце. Връщаме във фурната и печем още около 20-25 минути.

Лимонови бисквитиРазкошни свежи бисквити със съставки от шкафа и хладилника. В голяма купа смесваме 150 грама масло, 250 грама брашно, чаша бяла захар, едно яйце и един бакпулвер. Разбиваме с миксер и добавяме сока и кората на два големи или три по-малки лимона. Разбиваме отново.

С мокри ръце оформяме малки бисквити и ги подреждаме на застлана с хартия за печене тава. Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна. Бисквитите можем да сервираме и поръсени с пудра захар или кокосови стърготини. Снимка: iStock
Лимонови бисквити

Разкошни свежи бисквити със съставки от шкафа и хладилника. В голяма купа смесваме 150 грама масло, 250 грама брашно, чаша бяла захар, едно яйце и един бакпулвер. Разбиваме с миксер и добавяме сока и кората на два големи или три по-малки лимона. Разбиваме отново.

С мокри ръце оформяме малки бисквити и ги подреждаме на застлана с хартия за печене тава. Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна. Бисквитите можем да сервираме и поръсени с пудра захар или кокосови стърготини.

Хлебен пудингТова изкушение може да се приготви и със стар хляб, и с изостанал козунак. Ако използваме козунак, намаляваме количеството захар. За десерта в дълбока тава изсипваме 4-5 филии хляб/козунак на кубчета, 3 ябълки или круши – също на кубчета, и 2-3 супени лъжици канела. Разбъркваме, за да полепне канелата. 

Заливаме с 500 милилитра прясно мляко, разбити с 250 грама захар (или по-малко, ако използваме козунак) и едно яйце. Печем в загрята на 170 градуса фурна за един час или до приятно покафеняване. При сервирането можем да добавим сметана или ванилов сладолед. Снимка: iStock
Хлебен пудинг

Това изкушение може да се приготви и със стар хляб, и с изостанал козунак. Ако използваме козунак, намаляваме количеството захар. За десерта в дълбока тава изсипваме 4-5 филии хляб/козунак на кубчета, 3 ябълки или круши – също на кубчета, и 2-3 супени лъжици канела. Разбъркваме, за да полепне канелата.

Заливаме с 500 милилитра прясно мляко, разбити с 250 грама захар (или по-малко, ако използваме козунак) и едно яйце. Печем в загрята на 170 градуса фурна за един час или до приятно покафеняване. При сервирането можем да добавим сметана или ванилов сладолед.

Какаови мъфини с бананИли по-точно с презрелите банани, които се чудим какво да направим. В дълбока купа намачкваме 2-3 почернели банана и към тях добавяме чаша брашно, чаша захар, едно яйце, един пакет хубаво натурално какао, пакетче бакпулвер и малко олио. Разбъркваме енергично с бъркалка или разбиваме с миксер/блендер. 

Изсипваме сместа в леко намазнени форми за мъфини и печем в добре загрята на 170 градуса фурна за около 20 минути. Можем да пробваме мъфините с клечка за зъби – трябва да излиза суха, ако са готови. В сместа можем да добавим ванилия, ром, сушени плодове или парченца шоколад. Снимка: iStock
Какаови мъфини с банан

Или по-точно с презрелите банани, които се чудим какво да направим. В дълбока купа намачкваме 2-3 почернели банана и към тях добавяме чаша брашно, чаша захар, едно яйце, един пакет хубаво натурално какао, пакетче бакпулвер и малко олио. Разбъркваме енергично с бъркалка или разбиваме с миксер/блендер.

Изсипваме сместа в леко намазнени форми за мъфини и печем в добре загрята на 170 градуса фурна за около 20 минути. Можем да пробваме мъфините с клечка за зъби – трябва да излиза суха, ако са готови. В сместа можем да добавим ванилия, ром, сушени плодове или парченца шоколад.

Печени прасковиГрилованите плодове са сериозно пренебрегвани в България, а не бива. Тази рецепта може да е не само с праскови, но и с кайсии, круши или ябълки. Разполовяваме плодовете и ги намазваме много леко с олио, след което ги запичаме за кратко на грилован тиган или скара до образуването на красиви шарки.

Сервираме ги поляти с мед и разбито със захар кисело мляко. Можем да добавим и ядки, овесени ядки, сушени плодове, билки или сметана. Снимка: iStock
Печени праскови

Грилованите плодове са сериозно пренебрегвани в България, а не бива. Тази рецепта може да е не само с праскови, но и с кайсии, круши или ябълки. Разполовяваме плодовете и ги намазваме много леко с олио, след което ги запичаме за кратко на грилован тиган или скара до образуването на красиви шарки.

Сервираме ги поляти с мед и разбито със захар кисело мляко. Можем да добавим и ядки, овесени ядки, сушени плодове, билки или сметана.