Този десерт не само е бюджетен – само с две съставки – но и е изключително лесен. 300 грама бял шоколад се разтопяват на водна баня или в микровълновата печка. Оставяме го леко да се охлади, прибавяме течна сметана и разбиваме енергично с миксер. Повтаряме процедурата докато прибавим общо 500 грама сметана към шоколада.
Получава се пухкав бял мус, който можем да сервираме със сладко от шкафа и малко сезонни плодове за украса. Можем да украсим и с какао, кокосови стърготини, ядки – всичко според наличността и фантазията.
Ако си представяте сутляш, не сте много далеч от истината. Започваме по същия начин – в един литър мляко сваряваме 100 грама ориз плюс пакетче ванилия, докато оризът изцяло поеме млякото. Оставяме да се охлади, а през това време в купа разбиваме чаша захар с четири яйца и малко лимонов сок.
Изсипваме ориза в плитка тава, заливаме с яйчената смес и печем в загрята фурна на 180 градуса до златисто. Можем да сервираме със сладолед, сладко или сметана.
Тук готовото бутер тесто ще осигури евтин и ефектен десерт. Вземаме един лист бутер тесто, разточваме го съвсем леко и го разстиламе в кръгла тава. Дупчим дъното с вилица и печем около 10 до максимум 15 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна. През това време обелваме и нарязваме 4 средни сладки ябълки.
В дълбока купа ги смесваме с половин чаша захар, малко лимонов сок и лъжица канела и бъркаме добре. Подреждаме ябълките върху тестото, разпределяме върху тях парченца масло, а борда от тестото мажем с разбито яйце. Връщаме във фурната и печем още около 20-25 минути.
Разкошни свежи бисквити със съставки от шкафа и хладилника. В голяма купа смесваме 150 грама масло, 250 грама брашно, чаша бяла захар, едно яйце и един бакпулвер. Разбиваме с миксер и добавяме сока и кората на два големи или три по-малки лимона. Разбиваме отново.
С мокри ръце оформяме малки бисквити и ги подреждаме на застлана с хартия за печене тава. Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна. Бисквитите можем да сервираме и поръсени с пудра захар или кокосови стърготини.
Това изкушение може да се приготви и със стар хляб, и с изостанал козунак. Ако използваме козунак, намаляваме количеството захар. За десерта в дълбока тава изсипваме 4-5 филии хляб/козунак на кубчета, 3 ябълки или круши – също на кубчета, и 2-3 супени лъжици канела. Разбъркваме, за да полепне канелата.
Заливаме с 500 милилитра прясно мляко, разбити с 250 грама захар (или по-малко, ако използваме козунак) и едно яйце. Печем в загрята на 170 градуса фурна за един час или до приятно покафеняване. При сервирането можем да добавим сметана или ванилов сладолед.
Или по-точно с презрелите банани, които се чудим какво да направим. В дълбока купа намачкваме 2-3 почернели банана и към тях добавяме чаша брашно, чаша захар, едно яйце, един пакет хубаво натурално какао, пакетче бакпулвер и малко олио. Разбъркваме енергично с бъркалка или разбиваме с миксер/блендер.
Изсипваме сместа в леко намазнени форми за мъфини и печем в добре загрята на 170 градуса фурна за около 20 минути. Можем да пробваме мъфините с клечка за зъби – трябва да излиза суха, ако са готови. В сместа можем да добавим ванилия, ром, сушени плодове или парченца шоколад.
Грилованите плодове са сериозно пренебрегвани в България, а не бива. Тази рецепта може да е не само с праскови, но и с кайсии, круши или ябълки. Разполовяваме плодовете и ги намазваме много леко с олио, след което ги запичаме за кратко на грилован тиган или скара до образуването на красиви шарки.
Сервираме ги поляти с мед и разбито със захар кисело мляко. Можем да добавим и ядки, овесени ядки, сушени плодове, билки или сметана.