Тази салата може да се превърне и в чудесна лека вечеря. Нудлите се приготвят според указанията и се оставят настрана, за да се охладят напълно. През това време режем на тънки ленти краставици, морков и зеле и ги заливаме с чаша соев сос, малко оцет и лъжица горчица. Оставяме да се мариноват.
След като нудлите са напълно изстинали, a зеленчуците са леко омекнали и добре поели маринатата, обединяваме съставките в голяма купа, разбъркваме и сервираме. Можем да полеем с малко сусамово олио или да изсипем маринатата за по-наситен солен вкус. Зеленчуците са въпрос на фантазия и наличности.
В дълбока тенджера с дебело дъно запържваме една голяма глава лук на ситно. Когато омекне, добавяме два големи моркова на кубчета и 400 грама пилешко на ивици. След като всичко се запържи добре, наливаме 800 милилитра хубав пилешки бульон и три до четири пакетчета нудли.
Готвим, докато нудлите омекнат, подправяме със сол и пипер и пресни подправки – магданоз или кориандър и лимонов сок. Целта е да се получи много гъста и богата на паста супа. Сервираме гореща с резенче лимон и соев сос по желание.
За две порции са ни необходими два пакета нудли, приготвени според указанията на опаковката и отцедени. Докато се отцеждат, в дълбок тиган, запържваме глава лук, няколко скилидки чесън и мъничко парче джинджифил, след което прибавяме и около 300 грама свинско на лентички и зеленчуци по избор.
Подправяме със соев сос и черен пипер и пържим до готовност на месото. След това прибавяме спагетите, още малко соев сос или сос Терияки, разбъркваме, за да се смесят вкусовете, и сервираме горещо.
Кой каза, че веган не означава засищащо? И тук основата е същата – нудли, може и оризови, за да са веган, се приготвят по указанията. В дълбок тиган се запържва глава лук и няколко скилидки чесън, след което към тях се прибавят нудлите и тофу на кубчета. Подправя се с малко соев сос и се запържва.
Най-накрая се добавя и лъжица тахан – най-добре сусамов, защото придава най-интересен вкус, и се разбърква, за да се овкуси с тахана. Сервираме, поръсено със зелен лук и още малко соев сос.
За всяка порция ще ни е необходимо парче сьомга от около 100 до 150 грама. Рибата се осолява, ръси се с черен пипер, по лъжичка кафява захар и се натрива със соев сос. Оставяме настрана за 30-40 минути да си поеме вкусовете, след което запичаме на сух тиган до получаването на кафеникава коричка.
Нудлите се сваряват и се запържват в тиган с малко чесън и соев сос. Сервират се в дълбоки купи, ръсят се със зелен лук и се сервират с по парче сьомга отгоре. Можем да сложим и сусамово олио за по-дълбок вкус.
Оригинално рецептата се изпълнява с паста соба, която се приготвя от елда или лимец, но можем да използваме и нудли от пликче. За всяка порция са ни необходими пакетче нудли, сварени и подправени с подправките от плика, както и с много малко соев сос.
Отделно в малка чашка се приготвя дресингът от 30 милилитра соев сос, 30 милилитра мирин и щипка кафява захар. Зару соба се ядат, като всяка хапка се потапя в дресинга, напоява се добре и се хапва. Така нудлите не се напиват прекалено с наситения вкус на дресинга.
За този еврейски десерт се използва именно много фина паста, така че спагетите от пакетче са идеално решение. Сваряваме 4 пакетчета нудли, като внимаваме да ги варим до степен преди да са напълно омекнали. След това ги заливаме със смес от 6 яйца, 2 чаши заквасена сметана, пакет крема сирене, чаша захар и чаша стафиди.
Разбъркваме внимателно, за да не натрошим нудлите, и изсипваме в намаслена тава. Печем на 180 градуса в добре загрята фурна, докато получим апетитна кафява коричка. При сервиране можем да гарнираме с топка ванилов сладолед.