Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

6 невероятни десерта със стар хляб

Приготвят се и с невероятна лекота: Снимка: iStock
Приготвят се и с невероятна лекота:

Хлебен пудинг с банани и шоколад4-5 филии поизсъхнал хляб могат да се превърнат в невероятен десерт. В дълбока купа смесваме 2 чаши прясно мляко, 4 яйца, чаша захар и пакетче ванилия. В друга купа омесваме филиите, нарязани на кубчета, с два банана, също на кубчета, и чаша шоколадови капки или шоколад, нарязан на много ситно.

В намазнена леко тава изсипваме хлебната смес, заливаме с млечната и печем в предварително загрята фурна на 180 градуса до златист загар. Можем да сервираме с топка ванилов сладолед, с течен шоколад или с карамелен сос. Снимка: iStock
Хлебен пудинг с банани и шоколад

4-5 филии поизсъхнал хляб могат да се превърнат в невероятен десерт. В дълбока купа смесваме 2 чаши прясно мляко, 4 яйца, чаша захар и пакетче ванилия. В друга купа омесваме филиите, нарязани на кубчета, с два банана, също на кубчета, и чаша шоколадови капки или шоколад, нарязан на много ситно.

В намазнена леко тава изсипваме хлебната смес, заливаме с млечната и печем в предварително загрята фурна на 180 градуса до златист загар. Можем да сервираме с топка ванилов сладолед, с течен шоколад или с карамелен сос.

Гулаб ДжамунДа, тези сладки топчета всъщност са от стар хляб. 8-9 филии от него се натрошават в дълбока купа и се заливат с половин чаша прясно мляко и лъжичка мед. Сместа се мачка, докато стане напълно хомогенна и лесна за работа с намокрени ръце. Правят се малки топчета и се пържат в маслена баня.

Приготвя се захарен сироп от 3 чаши захар и 3 чаши вода с малко лимонов сок и кардамон. Изстиналите топчета се заливат с горещия сироп и се сервират. Може да се добавят стафиди, настъргани ядки и други. Снимка: iStock
Гулаб Джамун

Да, тези сладки топчета всъщност са от стар хляб. 8-9 филии от него се натрошават в дълбока купа и се заливат с половин чаша прясно мляко и лъжичка мед. Сместа се мачка, докато стане напълно хомогенна и лесна за работа с намокрени ръце. Правят се малки топчета и се пържат в маслена баня.

Приготвя се захарен сироп от 3 чаши захар и 3 чаши вода с малко лимонов сок и кардамон. Изстиналите топчета се заливат с горещия сироп и се сервират. Може да се добавят стафиди, настъргани ядки и други.

Ягодова панзанелаНяколко филии стар хляб се превръщат в сладка салата за любителите на сочните десерти. Шепа-две ягоди се режат на половинки и в голяма купа леко се намачкват с вилица. Заливат се с чаша балсамов оцет и захар според сладостта им. 

Към салатата се прибавят филии хляб на кубчета, малко натрошени ядки според наличността и всичко се разбърква добре. Най-вкусно е, ако салатата престои известно време в хладилник и се сервира добре охладена. Снимка: iStock
Ягодова панзанела

Няколко филии стар хляб се превръщат в сладка салата за любителите на сочните десерти. Шепа-две ягоди се режат на половинки и в голяма купа леко се намачкват с вилица. Заливат се с чаша балсамов оцет и захар според сладостта им.

Към салатата се прибавят филии хляб на кубчета, малко натрошени ядки според наличността и всичко се разбърква добре. Най-вкусно е, ако салатата престои известно време в хладилник и се сервира добре охладена.

Шоколадови ролцаТук условието е хлябът да не е изсъхнал до степен да се рони. Иначе изпълнението е елементарно и за него всяка филия се разточва на тънко с точилка или бутилка. От едната по-къса страна се нанася течен шоколад или сладко по избор и филията се навива на стегнато ролце. Овалва се първо в разбито яйце, после в малко брашно и пак в яйце.

Ролцата се пържат в много силно загрято олио до кафеникав загар. При сервиране могат да се поръсят с ядки или с пудра захар. Ако някой иска още калории, може да получи и още течен шоколад или сладолед. Снимка: iStock
Шоколадови ролца

Тук условието е хлябът да не е изсъхнал до степен да се рони. Иначе изпълнението е елементарно и за него всяка филия се разточва на тънко с точилка или бутилка. От едната по-къса страна се нанася течен шоколад или сладко по избор и филията се навива на стегнато ролце. Овалва се първо в разбито яйце, после в малко брашно и пак в яйце.

Ролцата се пържат в много силно загрято олио до кафеникав загар. При сервиране могат да се поръсят с ядки или с пудра захар. Ако някой иска още калории, може да получи и още течен шоколад или сладолед.

Сладки шишчетаТук отново започваме с лекото разточване на филиите с точилка. Ако искаме по-красив резултат, махаме и корите, след което овалваме в 2 разбити яйца с малко захар и щипка сол. Запържваме до златист загар и след като филиите изстинат леко, режем на парчета по избор. 

На шишчета редим парче пържена филия, плодове по избор и наличност, може и малко авокадо. След това на сух тиган съвсем леко жарваме отново шишчетата и сервираме, като гарнираме с мед, течен шоколад, пудра захар или сладолед. Снимка: iStock
Сладки шишчета

Тук отново започваме с лекото разточване на филиите с точилка. Ако искаме по-красив резултат, махаме и корите, след което овалваме в 2 разбити яйца с малко захар и щипка сол. Запържваме до златист загар и след като филиите изстинат леко, режем на парчета по избор.

На шишчета редим парче пържена филия, плодове по избор и наличност, може и малко авокадо. След това на сух тиган съвсем леко жарваме отново шишчетата и сервираме, като гарнираме с мед, течен шоколад, пудра захар или сладолед.

Ка МийтаОтново полъх от Изтока, за който никой няма да повярва колко лесно се приготвя. В тиган с незалепващо покритие загряваме бучка масло и когато започне да цвърчи, в нея запържваме 5-6 тънки филии хляб от двете страни. Изваждаме от тигана и отцеждаме на кухненска хартия филиите.

В касерола кипваме 500 милилитра прясно мляко и когато заври, прибавяме супена лъжица мед и малко шафран или куркума. Когато млякото намали наполовина обема си, добавяме и малко розова вода. Сервираме филиите, полети с млечния сос, като е добре да ги оставим да се напоят малко преди поднасяне. Снимка: iStock
Ка Мийта

Отново полъх от Изтока, за който никой няма да повярва колко лесно се приготвя. В тиган с незалепващо покритие загряваме бучка масло и когато започне да цвърчи, в нея запържваме 5-6 тънки филии хляб от двете страни. Изваждаме от тигана и отцеждаме на кухненска хартия филиите.

В касерола кипваме 500 милилитра прясно мляко и когато заври, прибавяме супена лъжица мед и малко шафран или куркума. Когато млякото намали наполовина обема си, добавяме и малко розова вода. Сервираме филиите, полети с млечния сос, като е добре да ги оставим да се напоят малко преди поднасяне.