Колкото и да ни се иска да придобием свръхсили, това няма как да стане с простото ядене на моркови. Митът се е зародил през Втората световна война, когато плъзнали слухове, че британските пилоти могат да виждат в тъмното, благодарение на здравословната си диета, съставена предимно от моркови.
Слуховете всъщност били толкова масово разпространени, че дори били използвани като форма на пропаганда.Макар твърденията за виждането на тъмно да не са верни, морковите съдържат солидна доза витамин A, който тялото ви използва, за да синтезира пигмента в очите, който се използва при слаба осветеност. Което означава, че ако имате недостиг на витамин A, виждането на по-тъмно може да е затруднително за вас. Консумацията на моркови дава решение на този проблем, но само до степен, еквивалентна на зрението на средностатистическия човек. За жалост, изглежда, че свръхчовешкото нощно зрение съществува само в света на комиксите.
"Внимавай, не си гълтай дъвката, че ще ти остане в стомаха с години."
Това е фраза, която много от нас са чували, изречена от загрижени родители, докато сме правили балончета и шумно сме дъвкали дъвката си. За щастие, тя е само мит.
Идеята, че каквото и да е вещество би могло да стои с години в стомаха, е изключително странна: представете си каква вреда би причинила тя на вашето тяло. Каквото и да е хранително вещество да поглъщаме, то се разлага и отделя като екскременти до дни - повечето храни се разтварят до часове и дъвката не е изключение от това правило. Педиатърът-гастроентеролог Дейвид Милов казва пред сп. Scientific American, че "с абсолютна увереност може да се каже, че дъвката не остава в организма седем години".
"Ако тя действително оставаше там толкова дълго, това би означавало всеки човек, който някога е глътнал дъвка в последните седем години, да има следи от нея в храносмилателната си система. Понякога виждаме глътната дъвка, но обикновено тя не е глътната преди повече от седмица."
Да, всичките тези години, в които сте се притеснявали заради парчето дъвка, което неволно сте глътнали, когато сте били на 7 години, са били абсолютно ненужни.
Колкото и да се кълнете в това, че парчето торта за рождения ден хвърля детето ви в предизвикана от захарта фурия на лошо поведение, науката просто не може да потвърди това. През 1994 г. двойно "сляпо проучване" констатира, че консумацията на храни, съдържащи захар, не влияе на поведението или когнитивните умения на децата. Друго изследване не открива връзка между захарта и хиперактивността, а проучване, озаглавено "Ефектът от очакванията от поглъщането на захар върху взаимоотношенията между майка и дете" констатира, че родителите е по-вероятно да твърдят, че децата им са хиперактивни, дори и дадената им захар всъщност да е била плацебо.
Има много причини, поради които да не позволявате на детето си да прекалява с торти, бисквити и шоколади, но фразата "надрусване със захар" не е сред тях.
Това е мит, в който НЕ очакваме да вярва който и да е над 5-годишна възраст, но за всеки случай...
Липсата на кислород и слънчева светлина няма да позволи на какъвто и да е вид семе, което погълнете, да поникне в стомаха. Всъщност семената на динята са много полезни за здравето, тъй като съдържат калий, магнезий, калций, желязо и цинк.
Един от по-странните митове е идеята, че яденето на корички на хляба ще направи косата ви по-къдрава. Това дали имате къдрава коса или не зависи изцяло от гените. Диета, богата на кори от хляб - или каквато и да е храна всъщност - няма да промени генетичната ви структура.
Точният произход на този странен мит все още остава неизвестен, но някои вярват, че той се е зародил преди около 300 години в Европа, когато къдравата коса се е приемала за символ на добро здраве и просперитет. Тези, които са можели да си позволят да се хранят добре, са били като цяло по-здрави, така че хората са започнали да считат, че хлябът и къдравата коса са свързани помежду си.
Надяваме се, че все пак не вярвате в подобни щуротии. Според типично българските суеверия яденето на корички е на безпаричие - на какво ли да вярва човек?!
Ако сте повярвали на Чарлз Дикенс, забравете! В "Коледна песен" все още изпадналият в отрицание Скрудж обвинява за появата на призраците "изяждането на троха сирене" преди лягане.
В случай, че не сте уверени доколко това е мит, британската асоциация на производителите на сирене е подложила на изпитание теорията и не е открила никаква убедителна връзка между консумацията на сирене преди лягане и увеличаване на кошмарните сънища.
Мнозина са прекарали целия си живот, вярвайки, че сладките млечнобели парченца щастие, известни като "бял шоколад", са реално шоколад. Но трябва да ви разочароваме: в грешка сте.
За да се определя като шоколад, той трябва да съдържа какаови частици или течна какаова маса. Белият "шоколад", от друга страна, вместо тях съдържа какаово масло. Защо тогава той изобщо може да се нарича шоколад?
Европейският съюз е възприел политика, според която стига да съдържа 20% какаово масло, 14% сухо мляко, 3.5% млечна мазнина и не повече от 55% захарно съдържание, полученият продукт може да бъде продаван като "бял шоколад".
Въпреки че хидратирането на организма е изключително важно, не е задължително да пиете по осем чаши вода на ден, за да не се обезводните. Препоръката за осем чаши вода на ден възниква, когато властите се опитват да постигнат съответствие на количеството вода спрямо консумираните калории, без да се взема предвид колко вода вече попада в организма чрез други храни в рамките на деня.
През 2011 г. Маргарет Маккартни, лекар от Глазгоу, заявява, че изискването за пиене на осем чаши вода дневно е "не само глупости, а категорично опровергани глупости".
Лесно е да разберем защо мнозина подскачат шокирани при извода, че от пържолата тече кръв, когато я разрежете, но не е така.
Всъщност всичката кръв от месото е премахната при заколването. Червената течност, която виждате върху чинията си, всъщност е вода, смесена с протеин, наречен миоглобин.
Всички ние имаме приятели, които се кълнат в "диета без въглехидрати", но научните изследвания показват, че не всички въглехидрати влияят негативно на теглото.
Митът за въглехидратите, водещи до надебеляване, е базиран само на "рафинираните въглехидрати". Рафинираните въглехидрати присъстват в храни като картофи, макаронени изделия и бял хляб.
Увеличаването на теглото може да се случи, ако съчетавате мазнини и рафинирани въглехидрати, тъй като това води до повишаване на кръвната захар и производството на инсулин от организма, което допринася за надебеляването.
От друга страна, сложните въглехидрати - като бобовите растения и пълнозърнестия хляб, са отличен източник на енергия и след консумацията им се чувствате сити за по-дълго, което означава, че консумирате по-малко храна в рамките на деня.
Така че не отричайте напълно въглехидратите - не всички въглехидрати са нещо лошо.