Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Тръгна "едното гише" за входящи международни пратки

Така изглежда отвътре "едното гише" за входящи международни пратки в столичната митница
Така изглежда отвътре "едното гише" за входящи международни пратки в столичната митница

В столичната митница от днес стартира проекта за обслужване на едно гише на входящи международни колетни пратки.

Проектът е пилотен и за реализацията му е избрана София, тъй като там се обработват 60% от входящите международни колетни пратки.

Това е първата стъпка към изграждането на национален център за специализирана обработка на международни входящи пратки.

На едно гише ще бъдат обслужвани пратки от юридическо до юридическо или от юридическо до физическо лице, съдържащи стоки на обща стойност над 30 лв. до левовата равностойност на 150 евро, за които се начислява ДДС.

В този случай досегашната процедура значително се опростява, като вече не се изисква EORI-номер и начисляването на ДДС се оформя с квитанция за внос на пощенски пратки без да присъства получателя.

С цел предоставяне на по-качествена услуга, от днес клиентите ще бъдат уведомявани с нов вид известие, което съдържа повече информация за колетната пратка - вида на пратката, тегло, сумите, които се дължат за ДДС или цената за предоставена пощенска услуга, страната от която идва.

Клиентите ще получават от Български пощи писмо-покана за всички необходими документи, които трябва да се предоставят на митническите органи за освобождаване на пратката.

За пратките, които са от държава-членка на ЕС, се променя цялата технология по сортиране, транспортиране и доставка. Те ще бъдат доставяни до пощенските станции по местоживеене или до адреса на получателя.

Тези пратки вече няма да се манифестират пред митническите служби - това позволява отпадне и изискването на Български пощи за заплащане на цена за предоставена услуга от 4 лева.

 

Задоволи любопитството си по най-удобния начин - абонирай се за седмичния ни бюлетин с най-интересените статии.
 

Най-четените